In woongebouwen komt het vaak voor dat armaturen zijn ingemetseld of ‘ingestuct’ We zien dat er regelmatig wordt gekozen voor suboptimale oplossingen omdat men zich niet realiseert dat ombouwen naar LED bij voldoende aantallen vaak de beste oplossing is..
De eerste oplossing is om de armatuur te vervangen. Dit gaat in de regel met breekwerk en beschadigingen. Er moet soms weer worden gemetseld en vrijwel altijd worden gestuct of geschilderd. Voordeel is dat je kan kiezen voor de nieuwste LED technologie, die zuiniger en duurzamer is. Deze oplossing gaat dus een tijd mee. Wel zien we vaak dat de besparing niet groot genoeg is om de kosten, met name door de kosten van extra reparatiewerk (stucwerk, schilderwerk, soms metselwerk) terug te verdienen.
Een tweede mogelijkheid is een retrofit LED oplossing. Je haalt de lamp eruit en vervangt deze door een LED lamp die in hetzelfde armatuur kan worden gebruikt. Nadelen: de lichtopbrengst en de lichtspreiding zijn vaak niet zoals in de oude situatie. Hoewel LED in de regel duurzaam is, is de kans in dit geval toch groot dat de lamp relatief snel stuk gaat in verband met stroomvervuiling (hoge inschakelpieken). Ook zie je vaak dat de oude elektronica eerder stuk gaat dan de nieuwe retrofit LED lamp
YellowBee kiest in veel gevallen niet voor retrofit. Wij beschikken over een groot assortiment aan LEDboards in allerlei vormen en maten. Afhankelijk van het armatuur bepalen wij welk LEDboard het meest geschikt is en per geval kiezen we in overleg met de klant of de bewoners of gebruikers van een gebouw de lichtkleur.
Bij voldoende aantallen maken we dan een ‘plug & play’ binnenwerk dat snel op de oude bevestigingspunten gemonteerd kan worden.
Bij een TL buis of CFL verlichting straalt het licht rondom in de armatuur. Een deel van dat licht blijft dus ‘gevangen’ in het armatuur en levert geen bijdrage aan het verlichten van een ruimte. LED schijnt één kant op dus zo krijg je met minder licht een veel grotere netto lichtopbrengst. Deze ombouwoplossingen zijn daarom veel energie-efficiënter dan standaard retrofit-oplossingen.
Met het ombouwen naar LED kunnen we ook bewegingssensoren, noodvoedingen of andere ‘slimme’ functies inbouwen waardoor nog meer energie kan worden bespaard.
Oosterdok - besparing 12.500 KWh/jaar
Bij een pand in Amsterdam aan het Oosterdok hebben wij de ingemetselde vierkante armaturen voorzien van een ronde LED schijf met noodfunctie. Het stroomverbruik daalde van 32,5W naar 4W per uur en er is nu meer licht en tegelijkertijd een besparing in het energieverbruik voor deze VVE van 12.500 KWh per jaar.
Foto boven: vierkante ingemetselde armatuur voorzien van LED schijf en functie als noodverlichting
Parkeergarage Rijnsburg - besparing 2.000 KWh/jaar
Bij een Parkeergarage in Rijnsburg (Westerhage) zitten bij de ingang 8 armaturen die naar beneden schijnen. Hier zijn de Osram Dulux F lampen (spaarlamp met 2G10 4pins fitting) vervangen door een klein LED board van 140 x 3,5 cm. Deze is bevestigd aan het eind van de reflector waardoor het licht direct naar beneden schijnt. Omdat het een kleine serie was en de onderdelen makkelijk te plaatsen waren, is de armatuur ter plekke omgebouwd. Het viel de bewoners direct op dat er veel meer licht op de grond schijnt. Dit draagt bij aan (het gevoel van) veiligheid.
Het stroomverbruik daalde ook hier van 32,5W naar 4W per uur en er is nu meer licht een besparing voor deze VVE van 2.000 KWh per jaar.
Foto boven: 8 ingemetselde armaturen in parkeergarage voorzien van klein LED board met reflector (licht schijnt zo naar beneden)
Appartementen Amsterdam - besparing 45 KWh per jaar en levensduur 75.000 uur
Bij appartementencomplex De Nieuwe Steen in de Jordaan in Amsterdam was bij de belborden een armatuur, de BEGA 2132, ter grootte van een baksteen ingemetseld. Oorspronkelijk zat er een 8 Watt 30 cm lange TL buis in. Hier is gekozen voor een smal LED board van 30 cm lang dat ook ter plekke in de oude behuizing bevestigd werd.
Het stroomverbruik daalde ook hier van 13,5W naar 3,5W per uur en er is nu meer licht een besparing voor deze VVE van 45 KWh per jaar. Wanneer het licht continu brandt is de levensduur voor deze oplossing 75.000uur
Foto boven: ingemetselde Bega 2132 armatuur omgebouwd naar LED
Heeft u lichtarmaturen in uw woongebouw die zijn ingemetseld of die niet zijn te verwijderen zonder beschadigen van het stucwerk, vraagt u ons dan gerust om advies. Een veelvoorkomende reden is op dit moment dat TL verlichting niet meer kan worden vervangen omdat TL verlichting wordt uitgefaseerd. Als u foto's kunt aanleveren en iets kunt zeggen over aantallen en de plaatsen van d armaturen is het vaak mogelijk snel de duurzame en besparende opties snel op een rij te zetten.
Hieronder vindt u een link naar het artikel 'Bestaande armaturen ombouwen naar LED - Hoe werkt het?'. In dat artikel klik de link in deze tekst of zie de verwijzing hieronder) staat ook een lijst van meer dan 50 armaturen waarvoor we al plug & play LED-binnenwerk hebben ontwikkeld. Dat betekent in de praktijk dat er sneller een offerte kan worden uitgebracht voor het ombouwen van bestaande armaturen en dat een project sneller kan worden gerealiseerd.
Amersfoortsestraat 61
3769 AE Soesterberg
Telefoon 085-0473727
E-mail: info@yellow-bee.nl