Lichtlijnen zorgen voor sfeer en veilig gevoel in parkeergarage en zijn zuinig met energie

Goede voorbereiding verlichtingsproject winkel- en wooncomplex Naaldwijk werpt vruchten af
YellowBee mocht bijdragen aan verlichting in de parkeergarage van De Rentmeester, een winkel- en wooncomplex in Naaldwijk. De lichtlijnen van Luminaid werden toegepast omdat noodverlichting en bewegingssensoren goed konden worden geïntegreerd. In de voorbereiding van het project ging veel werk zitten maar de uitvoering ging des te vlotter. Dat de sfeer precies is zoals gewenst en het energieverbruik laag is volstrekt geen toeval.

Informatie aanvragen?

Wilt u meer informatie over onze dienstverlening en/of het leveringsprogramma? Vul dan graag het formulier in.

Supermarkt, winkelcentrum, appartementencomplex, parkeergarage in Naaldwijk

YellowBee werd in 2019 benaderd door Rehorst Elektrotechniek, gevestigd in Bergambacht. Het bedrijf was bezig een offerte te maken voor Slavenburg Bouw - nu onderdeel van de Adriaan van Erk Groep - voor installatiewerk in een wooncomplex De Rentmeester met verschillende soorten koopappartementen en een parkeergarage. In hetzelfde complex is op de begane grond ook een Jumbo vestiging. De toekomstige eigenaar van de parkeergarage had drie merken gekozen en wilde offertes voor verlichting in de parkeergarage die met deze merken zouden worden gerealiseerd. YellowBee mocht de offerte maken waarbij lichtlijnen van Luminaid zouden worden toegepast.

Prijs in offertetraject belangrijk maar ook integratie en sfeer

Eerst is door YellowBee een verkennende offerte gemaakt. Daaruit bleek dat onze aanbieding prijstechnisch interessant was en dat de oplossing met Luminaid datalux lichtlijnen mogelijkheden bood die gunstiger werden bevonden dan de concurrerende offertes. De voordelen zaten in de integratie van sensoren en noodverlichting, waarover verderop in dit artikel meer.

De volgende stap in het offertetraject was om te zorgen dat de details van de aangeboden oplossing konden worden gekozen door de eigenaar. Daartoe werden verschillende demo lichtlijnen opgehangen. Voor veel mensen is kiezen op basis van een offerte op papier, met in het gunstigste geval wat foto’s, begrijpelijkerwijs nogal moeilijk. Het effect van bepaalde keuzes, voor een type armatuur of een bepaalde lichtkleur, is moeilijk in te schatten. Met de opgehangen demo’s werd enerzijds duidelijker wat het effect ter plekke zou zijn, anderzijds werd ook duidelijker wat de verschillen zijn tussen de ene armatuur of lichtkleur en de andere.

Ideeën over de sfeer en uitstraling

De sfeer in de parkeergarage, waaraan verlichting een belangrijke bijdrage levert, werd door de eigenaar erg belangrijk gevonden. Veelal wordt in parkeergarages voor veel licht dat relatief wit is. In dit geval was de wens dat het licht niet ‘te koud’ zou zijn. Ook wilde de eigenaar dat de verlichting meer dan gemiddeld chique zou ogen.

De gekozen oplossing: Datalux lichtlijnen van Luminaid met sensoren en noodvoedingen

De Datalux lichtlijnen van Luminaid, die in dit geval werden toegepast, bieden veel mogelijkheden om van alles te integreren in de lichtlijnen. Deze lichtlijnen worden ook vaak gekozen voor magazijnen, werkplaatsen of industriële omgevingen omdat ze makkelijk modulair zijn uit te breiden met allerlei verschillende mogelijkheden. In het geval van de parkeergarage van De Rentmeester ging het om geïntegreerde noodverlichting en om aanwezigheidssensoren. Door de makkelijk te integreren componenten vielen de kosten van montage relatief laag uit.

Duidelijkheid vooraf door 3D BIM model

Rehorst laat niks aan het toeval over. Ze wilde onze verlichting in het 3D BIM model integreren zodat ze exact konden zien waar de stroompunten moesten komen. We hebben toen versneld 3D modellen laten maken die hiervoor gebruikt konden worden.

In samenspel met de lichtontwerpers van de fabriek, de engineers van Rehorst en YellowBee is zo in een paar dagen tijd een gedetailleerd plan gemaakt. Dit plan bood voor alle partijen houvast. Voor ons als aanbieder was exact duidelijk welke componenten nodig waren. Zo kon een definitieve offerte worden gemaakt waarin geen ruimte meer was voor verrassingen of tegenvallers in de uitvoeringsfase. Omdat het tegen het eind van het jaar liep was er een ander voordeel: bij goedkeuring van de offerte konden alle bestellingen worden geplaatst en de order ‘bevroren’, zodat prijsverhogingen van 2022 niet meer van toepassing waren.

Goede voorbereiding loont bij montage en installatie

In mei is ons team begonnen met montage en nog geen 1,5 week later is 1,5 km lichtlijn opgehangen. De monteurs van Rehorst sloten daarna de lichtlijnen op de 230 Volt installatie aan. 

De bewegingssensoren waren op de fabriek al ingeregeld. De bewegingssensoren zorgen ervoor dat 5 minuten nadat de laatste beweging is waargenomen (van mensen, voertuigen) de verlichting van 100% terugvalt naar 10%. Als er niemand aanwezig is wordt het licht automatisch dus gedimd. Zo wordt veel energie bespaard. 

De verlichting is 100% op plaatsen waar mensen actief zijn. Op andere plaatsen is de verlichting op 10% ingeschakeld. Dat zorgt ervoor dat mensen vanaf de plaatsen waar ze zich bewegen niet in een ‘zwart gat’ kijken. Als je de verlichting rondom helemaal uitzet geeft dat bij mensen geen veilig gevoel. Ook dat draagt bij aan een bepaalde sfeer, een gevoel van welbevinden van de gebruikers van de parkeergarage.

Tijdens het monteren waren de mensen van het YellowBee team erg onder de indruk van het installatiewerk. We zien niet veel projecten waarbij de elektriciens met zoveel liefde en zo secuur hun werk doen. Het is altijd weer prettig om samen te werken met vakmensen.

Samenvattend...

hebben wij dit onthouden van onze bijdrage aan het project De Rentmeester:

  • Er is veel energie in het voortraject is gestoken. Daarbij werd (natuurlijk) eerst gestreden om de order op basis van prijs. Er was een realistische kijk op prijs, het ging niet alleen om inkoop maar ook montage en installatie werden in de afweging meegenomen. Ook speelde het energieverbruik een rol.
  • Nadat de afwegingen over prijs/prestatie waren gemaakt werd er ook veel aandacht besteed aan de details. De gewenste ‘niet te koude’ sfeer, een bijdrage aan de gewenste uitstraling (chique) van het complex, een gevoel van veiligheid voor toekomstige gebruikers.
  • Dit project werd gerealiseerd met professionals. Door samen vooraf te modelleren (3D BIM model) werden onzekerheden en risico’s tot een minimum beperkt. Voor alle partijen prettig. Ook in de montage- en installatiefase was het goed samenwerken.
  • De partijen die dit project samen mochten realiseren waren blij met hun bijdrage, ze deden hun vakwerk en de klant was tevreden.

Meer info naar aanleiding van artikel over parkeergarage De Rentmeester

 

Informatie aanvragen?

Wilt u meer informatie over onze dienstverlening en/of het leveringsprogramma? Vul dan graag het formulier in.
Ja ik wil meer weten

YellowBee nieuwsbrief

Boeiende cases en nieuws over toepassingen van LED verlichting en Domotica.
Preview & inschrijven

Adresgegevens

YellowBee Nederland
Amersfoortsestraat 61
3769 AE Soesterberg

Telefoon 085-0473727
E-mail: info@yellow-bee.nl

YellowBee bv © 2024. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het beleid t.a.v. privacy en cookies

1
0
0