In de horeca zijn er veel kansen om LED goed in te zetten. Enerzijds met het oog op besparingen, die op dit moment van alle ondernemers worden gevraagd door o.a. wettelijke bepalingen, en waarvan het belang groter is geworden door de hoge energieprijzen. Anderzijds zijn er veel mogelijkheden om met LED verlichting de sfeer in horecagelegenheden te beïnvloeden - en daarmee ook beleving en gedrag van de klant. Dat heeft invloed op het succes en de winstgevendheid. Met goede keuzes kan LED tegelijkertijd voorzien in goede werkverlichting voor personeel en in (nood)verlichting die veiligheid biedt en voldoet aan wettelijke eisen.
Pickles is een restaurant in het centrum van Utrecht aan de Drieharingenstraat, het restaurantstraatje van Utrecht (zoals Pickles het zelf op de site noemt). De diminstallatie voor de verlichting was aan uitbreiding toe en versleten componenten moesten worden vervangen. Een compleet nieuwe installatie bleek in de Corona periode een te grote investering. We kregen dus het verzoek de bestaande installatie uit te breiden, zodat er meer groepen gedimd konden worden. Dat geeft meer mogelijkheden en flexibiliteit. Je kunt dan de juiste sfeer in het restaurant creëren en daarmee gericht het gedrag van gasten beïnvloeden en sturen. Tegelijkertijd kun je in de keuken goede werkomstandigheden creëren.
In restaurant en keuken is in het verleden gekozen voor LED verlichting van verschillende soorten en merken. Er waren bijvoorbeeld op veel plekken retrofit lampen in gebruik maar ook LED verlichting met een externe drivers. Om in zo’n geval goed gelijkmatig te dimmen heb je hoogwaardige dimmers nodig.
Na een inventarisatie wisten we een dimmerpac in te kopen die naadloos te koppelen was met de oude dimpac. Op het controlepaneel voor de dimpac waren nog 2 extra DMX uitgangen beschikbaar. Na het instellen van de juiste DMX adressen bleek de totale installatie direct te doen wat hij moest doen.
Door de juiste voorbereiding en de voor assemblage van de nieuw te plaatsen componenten hadden we nog geen 15 min nodig om ter plaatse alles aan te sluiten. Deze korte installatietijd was in dit geval extra omdat het restaurant na een periode met gedwongen sluitingen door Corona juist nu maximaal gastvrijheid wil bieden aan klanten.
YellowBee heeft jarenlang samengewerkt met QoQ-Light uit Houten. Helaas zijn de meeste activiteiten van het bedrijf gestopt na het overlijden van de founder van het bedrijf, Parrish Visser. QoQ blijft bestaan maar houd zich alleen nog bezig met 4 lampen in een niche markt. YellowBee helpt de bestaande klanten van QoQ verder. Zo zijn wij in contact gekomen met Pickles te Utrecht. Omdat de samenwerking met de eigenaren van het restaurant goed verliep en de resultaten goed waren is YellowBee inmiddels ook aan het werk in twee andere horecagelegenheden van dezelfde eigenaren, Piero’s en Spice Monkey in Utrecht.
Ook bij Piero's en bij Spice Monkey gaat het bij de verlichtingsprojecten waar YellowBee aan werkt om het flexibel zijn in het creëren van sfeer in bepaalde delen van de ruimte. De diminstallatie bij Piero's werkte niet goed. Er was flikkering van de lampen en de dimknoppen waren in de meterkast, niet in het restaurant. De oplossing puntsgewijs:
Zo kun je gedrag van bezoekers subtiel sturen. Door bepaalde delen van Piero's op rustige uren anders (minder) te verlichten zorg je er bijvoorbeeld voor dat mensen in eerste instantie bij elkaar plaatsnemen. Dat creëert meer sfeer en de situatie blijft overzichtelijk voor de bediening. Als de drukte toeneemt zorg je met de juiste verlichting dat nieuwe bezoekers plaatsnemen waar nog ruimte is. Ook tegen sluitingstijd kun je met verlichting werken om gasten op een vriendelijke wijze te beïnvloeden.
Amersfoortsestraat 61
3769 AE Soesterberg
Telefoon 085-0473727
E-mail: info@yellow-bee.nl