LED verlichting helpt innovatief agrarisch bedrijf energieneutraal te worden

Geconditioneerde bedrijfshallen wormenkwekerij moeten 24x7 verlicht zijn
The Dutch Nightcrawlers is een uniek agrarisch bedrijf dat gespecialiseerd is in wormen. In geconditioneerde bedrijfshallen met een oppervlakte van 3500 m2 moeten de omstandigheden perfect zijn in allerlei opzichten. Verlichting speelt daarbij een bijzondere rol. YellowBee heeft met partners Technista en Micha Elektra uit Nieuwendijk een plan gemaakt en uitgevoerd met als primaire doel energie besparen.

Informatie aanvragen?

Wilt u meer informatie over onze dienstverlening en/of het leveringsprogramma? Vul dan graag het formulier in.

Uniek agrarisch bedrijf wil energieneutraal zijn

Nederland is wereldwijd bekend om z’n agrarische bedrijvigheid met veel innovatieve, gespecialiseerde bedrijven. The Dutch Nightcrawlers in Almkerk specialiseert in de kweek van wormen. De onderneming heeft een aandeel van 45% in de markt voor wormen, zoals de visworm Dendrobaena Veneta. Maar er worden ook compostwormen en zelfs meelwormen geschikt voor menselijke consumptie gekweekt. Duurzaamheid is belangrijk voor het bedrijf. Er zijn al 1.000 zonnepanelen op de daken van de eigen panden aangebracht en er zijn plannen voor nog eens 700 panelen. Maar omdat de verlichting was verouderd was werd per saldo nog veel energie gebruikt. Aan YellowBee en partners is gevraagd een lichtplan te maken dat het bedrijf helpt energieneutraal te worden.

Zuinige verlichting voor 3500 m2 agrarische bedrijfshallen

De hallen waarin de wormen in bakken worden gekweekt zijn geconditioneerd. Per ruimte moeten precies de goede omstandigheden worden heersen. De juiste vochtigheidsgraad en temperatuur zorgen ervoor dat in verschillende fasen van de kweek - van embryo tot volgroeide worm van 15 cm lang - optimaal verloopt. Verlichting speelt ook een bijzondere rol want als er geen of onvoldoende licht is kruipen de wormen uit de bakken. Als je je voorstelt dat er op het moment jaarlijks zo’n 120 miljoen wormen worden gekweekt begrijp je meteen dat dit moet worden voorkomen.

Logistieke operatie

Een groot deel van de bedrijfshallen bevat gestapelde bakken van 10 - 15 cm hoog met speciale aarde en wormen. De afstand tussen de gestapelde bakken is vaak niet meer dan 20 cm. Eens in de week tot veertien dagen worden de bakken opgepakt met heftrucks, worden wormen en grond geautomatiseerd gescheiden en krijgen de wormen weer nieuwe grond om verder te groeien.

Lichtplan met hele verschillende uitdagingen

De oude verlichting was op en niet goed verdeeld. Daarom werd voor dit project een heel nieuw lichtplan gemaakt.

Voor de geconditioneerde hallen waarin de wormen in bakken worden gekweekt is gekozen voor armaturen met een kleine lichthoek. Dat levert dus geconcentreerd licht. Op die manier krijg je langs de bakken genoeg strijklicht. Ook de onderste bakken moeten immers goed verlicht blijven. Er is gekozen voor de meest optimale armaturen. Het licht mag niet te wijd uitwaaieren. Er werd gezocht naar een optimum waarbij je met het minste vermogen de meeste verlichting hebt op alle plaatsen waar dat nodig is.

Verlichting bestand tegen temperatuurwisselingen en vocht

In deze hallen is het afhankelijk van de levensfase van de wormen kouder of warmer. Het kan in bepaalde hallen ook heel vochtig zijn. De armaturen moeten tegen temperatuurwisselingen bestand zijn en minimaal voldoen aan de IP65 standaard. De gekozen lijnverlichting van Luminaid voldoet hieraan en geeft een homogeen lichtbeeld. Niet heel veel licht maar precies genoeg op een groot oppervlak

De verlichting is pendelend opgehangen. Want hoe lager de lijnverlichting hangt, des te minder licht je nodig hebt. Er gaat op deze manier zo min mogelijk van de lichtopbrengst onderweg verloren. Zo ontstond een hele energiezuinige oplossing. YellowBee en partners hebben de oude lichtlijnen ook netjes verwijderd.

Ook lijnverlichting voor opslaghal waar bulldozers rondrijden

Een ander deel van de bedrijfspanden wordt gebruikt voor grondopslag. Hier rijden bulldozers rond. Hier hingen zes zware lampen van 600 watt. Deze werden in het lichtplan ook vervangen door één lichtlijn van Luminaid van 600 watt. Een enorme besparing. Hier is gekozen voor een lichtlijn met een grote hoek in de nok van de hal. Dit zorgt voor een gelijkmatige spreiding van het licht over de gehele ruimte.

Productiehal: verschillende lichtlijnen afhankelijk van hoogte

De productie-afdeling - waar machines staan, grond wordt aan- en afgevoerd via lopende banden - heeft een schuin dak dat tussen de 3,5 en de 10 meter hoog is.

In het relatief lage deel werden lichtlijnen opgehangen die breed uitstralen. Naarmate de hal hoger werd is gekozen voor steeds zwaardere lichtlijnen met een steeds kleinere hoek. Zo krijg je toch een homogeen, egaal lichtbeeld in de hele hal.

Noodverlichting: geen stress bij stroomuitval

Het is voor The Dutch Nightcrawlers heel belangrijk dat als de stroom mocht uitvallen er snel weer licht is. In het verleden moest altijd binnen 5 - 10 minuten een noodaggregaat worden opgestart om problemen te voorkomen. In plaats daarvan zijn nu alle lijnen voorzien van noodverlichting. Op die manier is er veel langer tijd om verlichting te herstellen of het noodaggregaat aan te zetten. De noodverlichting zorgt ervoor dat er net genoeg licht is om te voorkomen dat wormen uit de bakken kruipen.

Alle verlichting dimbaar, handmatig of geautomatiseerd

Alle genoemde (lijn)verlichting is dimbaar. De minimum hoeveelheid licht die er altijd is zorgt ervoor dat de wormen in de grond blijven. Als er wordt gewerkt in een hal kan het fijn zijn meer licht te hebben.

Ook kan het verschillen per groeifase van de worm hoeveel licht nodig is. Dit gaat nu nog handmatig maar de gekozen oplossing is erop voorbereid om in de toekomst ook geautomatiseerd te worden aangestuurd. Dan kun je werken met ‘lichtrecepten’. Vooralsnog vergt dat een investering waar nog niet voor gekozen is.

Er wordt beveiliging aangebracht. Als het te donker wordt in een ruimte wordt er automatisch een signaal afgegeven en kunnen er maatregelen worden getroffen.

Ook nieuwe verlichting voor inpak afdelingen en kantoor

De verlichting in de productieruimtes beviel zo goed dat in andere ruimtes waar geen lichtlijnen werden opgehangen behoefte ontstond om op hetzelfde niveau verlichting te hebben.

  • Voor de inpak afdelingen werd niet gekozen voor lichtlijnen maar voor nieuwe LED armaturen die een vergelijkbare lichtopbrengst hebben.
  • Op alle kantoren werden TL armaturen omgewisseld voor LED tegels.
  • De centrale hal werd voorzien van luxe armaturen omdat personeel je daar binnenkomt (ook gasten). Er werden mooie downlighters in het plafond verwerkt.
  • In de toiletten was nog een wirwar van ouderwetse gloeilampen aanwezig. Daar werd hoofdzakelijk gekozen voor gemakkelijk te installeren retrofit oplossingen.

Niet alleen duurzaamheid bij keuze verlichting

Vanuit YellowBee hebben we tijdens  de samenwerking aan het verlichtingsproject goed kunnen zien dat deze Nederlandse ondernemers groeien en innoveren. Daarbij is er ook veel oog voor duurzaamheid, niet alleen met de 115 meter (!) lijnverlichting en andere verlichting die YellowBee heeft geleverd en geïnstalleerd. Voor verpakkingen heeft The Dutch Nightcrawlers bijvoorbeeld gekozen voor biologisch afbreekbare materialen. Daarmee is maar liefst 50.000 kilo plastic verpakkingsmateriaal overbodig geworden. Het YellowBee team wenst The Dutch Nightcrawlers mede namens de partners Technista, Micha de Geus en leverancier Luminaid nog veel duurzaam ondernemerssucces!

Meer informatie

YellowBee Nederland

Amersfoortsestraat 61
3769 AE Soesterberg

Telefoon 085-0473727
E-mail: info@yellow-bee.nl

Informatie aanvragen?

Wilt u meer informatie over onze dienstverlening en/of het leveringsprogramma? Vul dan graag het formulier in.
Ja ik wil meer weten

YellowBee nieuwsbrief

Boeiende cases en nieuws over toepassingen van LED verlichting en Domotica.
Preview & inschrijven

YellowBee bv © 2024. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het beleid t.a.v. privacy en cookies

1
0
0