Een van de meest logische plekken om noodverlichting aan te brengen is in trappenhuizen, aangezien de lift bij stroomuitval niet meer gebruikt kan worden. Daarom kiezen veel appartementencomplexen ervoor om in het gehele trappenhuis noodverlichting aan te brengen in de bestaande armaturen. Daarnaast is de entree ook voorzien van noodverlichting omdat dit vaak de snelste weg naar buiten is. Maar ook bij de parkeergarage is noodverlichting sterk aan te raden zodat een vluchtroute via deze weg snel duidelijk wordt. Vooral in het trappenhuis bij de parkeergarage van de VVE Dolfijn is goed te zien hoe belangrijk de noodverlichting op dit punt is, zeker als er geen natuurlijke lichtinval is:
Elk woongebouw is anders en dus ook de inrichting van de galerijen en hallen waar de appartementen aan liggen verschillen van elkaar. Op galerijen waarbij er veel inval is van natuurlijk licht kan de keuze voor noodverlichting anders zijn dan in hallen zonder natuurlijk licht. Daarom raadt YellowBee altijd aan om een expert de situatie te inventariseren en op basis daarvan een offerte uit te brengen.
Het kan verleidelijk zijn om in elk armatuur in het woongebouw ook noodverlichting aan te brengen. Hoe meer verlichting bij een calamiteit, hoe beter het is, toch? Helaas werkt het niet altijd zo. Als een gang vol staat met rook, kan te veel verlichting desoriënterend werken. Daarom is het aan te raden om de noodverlichting op de meest cruciale plekken aan te brengen, zodat het voor de aanwezigen altijd duidelijk is hoe ze zich in veiligheid kunnen brengen. Zo was op de galerij van een woningcomplex op de Leliëndaalstraat op elk armatuur op de galerij noodverlichting aangebracht. In dit geval draagt het te weinig bij aan veiligheid om de extra kosten te kunnen vergoeilijken.
Een noodarmatuur hoeft hopelijk nooit gebruikt te worden, maar als er zich een calamiteit voordoet, moet deze wel gegarandeerd in werking treden. Daarom moeten deze armaturen jaarlijks gecontroleerd worden op hun werkzaamheid. Dit doen we door ofwel de stroom van (een deel van) het gebouw af te halen of door de armaturen te ontkoppelen van de stroomtoevoer. Alleen de armaturen die na een uur nog branden, worden teruggeplaatst op de juiste locatie. Degenen die korter dan een uur brandden worden meteen vervangen.
Sowieso worden de accu’s in de noodverlichting elke vijf jaar vervangen. De accu wordt namelijk ‘lui’ en verliest kracht wanneer deze niet gebruikt wordt. Om de kans zo groot mogelijk te maken dat een noodarmatuur minimaal een uur zelfstandig kan branden, moeten de accu’s dus preventief vervangen worden.
Amersfoortsestraat 61
3769 AE Soesterberg
Telefoon 085-0473727
E-mail: info@yellow-bee.nl