Verlichting in de ruimte rondom liften, trappenhuizen en opgangen

Voor bewoners in een woongebouw en hun bezoekers geeft de juiste verlichting bij in- en uitgangen bij liften en trappenhuizen en veilig en prettig gevoel.
Bij de meeste liften en trappenhuizen in woongebouwen is er geen tot weinig natuurlijk licht aanwezig, waardoor de aangebrachte verlichting een grote rol speelt. Vaak wordt er gekozen om veel heldere verlichting aan te brengen om zo goed zicht te hebben in de ruimte. Dit vergroot het gevoel van veiligheid en zorgt voor een fijne ambiance wanneer iemand thuis komt, het huis verlaat of de parkeergarage betreedt/verlaat.

Informatie aanvragen?

Wilt u meer informatie over onze dienstverlening en/of het leveringsprogramma? Vul dan graag het formulier in.

Van parkeergarage naar lift of trappenhuis

Waar een parkeergarage vaak is overspoeld met (LED-)TL-verlichting, kiezen veel woongebouwen ervoor om de overgang naar het gebouw zelf wat soepeler te laten verlopen. Verlichting van de parkeergarage naar de liften of trappenhuis dient een ander doel in deze ruimte en kan zo helder of zacht worden ingeregeld als wenselijk is.

Zo heeft VvE Zaaier op het Westerdok in Amsterdam gekozen voor twee bewegingssensoren in de ruimte van de parkeergarage naar de lift, waarbij de ene op de lift is gericht en de ander op de garage. Alle lampen staan uit totdat er beweging wordt gesignaleerd door een van de sensoren. Op dat moment springt alle verlichting volledig aan. In deze ruimte hangt een mooie afbeelding van de Amsterdamse skyline vanaf het IJ gezien, welke goed uitgelicht diende te worden. Bovendien is er een lichtbak in het systeemplafond aangebracht om de ruimte te voorzien van diffuus licht van 4000 Kelvin.

Liftuitgangen goed verlichten maakt navigeren op de galerij gemakkelijk

Zodra de bewoners of bezoekers via de parkeergarage of entree zijn aangekomen op de verdieping van bestemming, is het prettig als ook daar de verlichting goed afgestemd is. Omdat in de lift vaak fel licht brandt, is een duidelijke verlichting bij het verlaten van de lift een vereiste om niet het gevoel te krijgen in een te donkere ruimte aan te komen. Daarom heeft VvE Zaaier ook in deze ruimtes en in de galerijen gekozen voor een felle lichtbron met een lichtkleur van 4000 Kelvin.

Bij VvE Ulysses is in deze ruimte en de galerij ook gekozen voor heldere verlichting, maar dan met sensoriek. De verlichting brandt altijd op 10% van de totale sterkte, maar zodra er beweging wordt gedetecteerd, springt de verlichting aan op de volle 100%. Deze verlichting blijft nog een minuut na de laatst gesignaleerde beweging zo sterk branden voordat deze weer teruggaat naar 10%. Op deze manier kan er tot wel 95% bespaard worden op de energierekening voor deze armaturen.

Noodverlichting in trappenhuizen en vluchtroutes

Bij een calamiteit mag de lift niet gebruikt worden, waardoor de vluchtwegaanduiding een belangrijke rol vervult bij het veilig evacueren van alle aanwezigen. Op het moment dat de stroom uitvalt, is het belangrijk dat de snelste weg naar de uitgang duidelijk aangegeven is. Daarom moet de noodaccu in een armatuur minimaal één uur stroom kunnen leveren voor de verlichting. De werking van deze noodaccu’s wordt gecontroleerd door ofwel de stroomtoevoer van het gebouw af te sluiten of de armaturen zelf los te halen van de voeding. De verlichting die niet een uur blijft branden, krijgt een nieuwe accu en elke vijf jaar worden alle noodaccu’s vervangen om er zeker van te zijn dat deze in goede staat zijn in geval van een calamiteit.

Verlichting in de ruimte rondom liften, trappenhuizen en opgangen Verlichting in de ruimte rondom liften, trappenhuizen en opgangen Verlichting in de ruimte rondom liften, trappenhuizen en opgangen

Gezocht op

Rubrieken

Informatie aanvragen?

Wilt u meer informatie over onze dienstverlening en/of het leveringsprogramma? Vul dan graag het formulier in.
Ja ik wil meer weten

YellowBee nieuwsbrief

Boeiende cases en nieuws over toepassingen van LED verlichting en Domotica.
Preview & inschrijven

Adresgegevens

YellowBee Nederland
Amersfoortsestraat 61
3769 AE Soesterberg

Telefoon 085-0473727
E-mail: info@yellow-bee.nl

YellowBee bv © 2024. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het beleid t.a.v. privacy en cookies

1
0
0