Nieuwe verlichting in een woongebouw? Met deze rondleiding worden alle mogelijkheden behandeld

Er zijn vele verschillende soorten verlichting in een woongebouw, de keuze van de beste oplossing is afhankelijk van een aantal factoren
Als de verlichting in een woongebouw aan vervanging toe is, zijn er vele keuzes te maken voor het soort verlichting. Vrijwel altijd is LED de meest duurzame en kostenefficiënte oplossing, maar ook daar zijn vele verschillende opties mogelijk. Wij laten graag per ruimte zien welke mogelijkheden er zijn en wanneer welke optie het meest verstandig is.

Informatie aanvragen?

Wilt u meer informatie over onze dienstverlening en/of het leveringsprogramma? Vul dan graag het formulier in.

De verlichting in een parkeergarage moet meer dan voldoende zijn op het juiste moment

Als een woongebouw een parkeergarage heeft, is het belangrijk dat alle bewoners van het gebouw op een goede en veilige manier van en naar hun voertuig kunnen gaan. Daarom is een juiste verlichting essentieel, zeker wanneer er weinig natuurlijk licht in de parkeergarage valt. Afhankelijk van de grootte van de parkeergarage en de indeling, kan het lonen om LED-verlichting met bewegingssensoren te installeren. Op de plek waar de beweging wordt gedetecteerd, schakelt de verlichting voor de volle 100% aan, terwijl de verlichting in de rest van de garage naar bijvoorbeeld 20% gaat. Zo kunnen er meteen grote besparingen worden gerealiseerd in verbruik zonder afbreuk te doen aan het gevoel van veiligheid. 

De ruimte tussen de parkeergarage en het woongebouw vraagt een eigen lichtplan

Vaak is de parkeergarage in een woongebouw bereikbaar via het trappenhuis of lift en is hier een aparte ruimte voor ingericht. Waar in de parkeergarage een overdaad aan verlichting nodig is om het zicht en de veiligheid zo hoog mogelijk te houden, is de entree van het gebouw vaak vriendelijker verlicht. De tussenruimte zorgt voor de verbindende verlichting tussen de twee locaties. Door ook sensoren aan te brengen in deze transitieruimte, wordt er direct veel bespaard op de energierekening omdat de verlichting vaak maar een korte periode hoeft te branden.

De entree van het gebouw heeft de juiste verlichting met de juiste helderheid nodig

Het is vaak de keuze van de VVE of de bewoners welke lichtkleur de entree van het woongebouw moet hebben. Vaak kiezen de luxere woongebouwen voor een warmere lichtkleur om zo een vriendelijker ontvangst te krijgen, terwijl gebouwen van bijvoorbeeld een woningcorporatie vaak een helderdere en koelere kleur hebben om de veiligheid te vergroten. Afhankelijk van het armatuur, de hoogte van de ruimte en de hoeveelheid gewenste verlichting, zijn er vele opties denkbaar voor het inrichten van de verlichting in de entree. Ook is het altijd mogelijk om op maat oplossingen te maken dankzij de eigen werkplaats van Yellowbee.

Verlichting op galerijen behoeft extra aandacht

Als de woningen in het gebouw een raam hebben aan de galerij-kant, is het van belang dat de verlichting de galerij op een juiste manier is afgestemd. Zo moet de verlichting voldoende zijn om goed zicht te hebben, maar te felle verlichting kan op een storende manier in de woning schijnen. Ook als de galerij inval heeft van natuurlijke verlichting, moet de verlichting van het gebouw daarop afgestemd worden. Zo kan er al veel besparing gerealiseerd worden met schemersensoren zodat de verlichting pas aangaat wanneer het buiten donker genoeg is. 

Noodverlichting zorgt voor een veilige vluchtweg door het gebouw

De noodverlichting in een VVE is een soort verlichting die hopelijk nooit gebruikt hoeft te worden. Op het moment dat er een calamiteit is, is het wel belangrijk dat deze verlichting naar behoren functioneert. Daarom hebben veel LED-armaturen al een oplossing voor noodverlichting geïntegreerd, zodat dit geen extra armatuur behoeft. Door een accu in de armatuur te plaatsen die pas in werking treedt wanneer de reguliere stroomvoorziening is afgesloten, kan de verlichting nog minimaal een uur zelfstandig branden. Door op strategische plekken deze noodverlichting te plaatsen, kunnen alle aanwezigen in een gebouw gemakkelijk de uitgang vinden en zichzelf in veiligheid brengen.

Verlichting aan de buitenkant van het woongebouw is functioneel, maar ook mooi

Veel woongebouwen zijn ontworpen door een architect die een specifieke visie had op het gebouw. Overdag zijn alle details goed zichtbaar in zonlicht, maar in het donker kan met de juiste verlichting deze visie ook prachtig uitgedragen worden. Door de juiste hoeveelheid licht op de meest prominente plekken te laten schijnen, kan een gebouw ook ’s avonds tot leven komen. Daarnaast is de juiste buitenverlichting ook van belang bij in- en uitgangen en zeker bij nooduitgangen om zo het gevoel van veiligheid te vergroten en de doorstroom hoog te houden bij een calamiteit.

Omdat er vele verschillende locaties zijn in een woongebouw waarbij verlichting een rol speelt, is het belangrijk om over alle ruimtes na te denken. Neem vooral contact op met Yellowbee om alle opties te bespreken en zo tot een optimale inrichting van de verlichting te komen.

 

Nieuwe verlichting in een woongebouw? Met deze rondleiding worden alle mogelijkheden behandeld Nieuwe verlichting in een woongebouw? Met deze rondleiding worden alle mogelijkheden behandeld Nieuwe verlichting in een woongebouw? Met deze rondleiding worden alle mogelijkheden behandeld

Gezocht op

Rubrieken

Informatie aanvragen?

Wilt u meer informatie over onze dienstverlening en/of het leveringsprogramma? Vul dan graag het formulier in.
Ja ik wil meer weten

YellowBee nieuwsbrief

Boeiende cases en nieuws over toepassingen van LED verlichting en Domotica.
Preview & inschrijven

Adresgegevens

YellowBee Nederland
Amersfoortsestraat 61
3769 AE Soesterberg

Telefoon 085-0473727
E-mail: info@yellow-bee.nl

YellowBee bv © 2024. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het beleid t.a.v. privacy en cookies

1
0
0