Mogelijkheden voor LED-verlichting in galerijen van woongebouwen

Er zijn vele factoren van invloed op de ideale inrichting van LED-verlichting in galerijen van woongebouwen
Het is belangrijk om goede verlichting te hebben op de galerijen van woongebouwen. Dit is de plek waar mensen hun huis openen of afsluiten waardoor goed zicht op het slot essentieel is. Afhankelijk van het natuurlijke licht dat in de galerij schijnt en de wensen van de bewoners, zijn er meerdere opties voor het aanbrengen van LED-verlichting op deze plaatsen.

Informatie aanvragen?

Wilt u meer informatie over onze dienstverlening en/of het leveringsprogramma? Vul dan graag het formulier in.

Valt er natuurlijk licht op de galerij en in welke hoedanigheid?

Sommige woongebouwen zijn helemaal opengewerkt, waarbij de galerij zich in de buitenlucht bevindt, terwijl andere slechts een paar ramen hebben waar wat natuurlijk licht door naar binnen valt. In het eerste geval is er overdag heel veel natuurlijk licht aanwezig waardoor er op dat moment weinig behoefte is aan extra verlichting. Om ook in de avond en nacht net zulk goed zicht te hebben op de galerij, kan het een keuze zijn daar heldere verlichting aan te brengen om de daglichtbeleving na te bootsen. Met schemersensoren kan deze functionaliteit gemakkelijk ingericht worden. 

 

Wanneer er minder natuurlijk licht invalt in de ruimte, is het goed om te kijken op welke manier de verlichting dit kan ondersteunen. Ook hier kan gebruik gemaakt worden van schemersensoren, maar als op donkere, regenachtige dagen de lichtinval tegenvalt, kan deze sensor de lichtbeleving binnen het gebouw niet altijd goed inschatten. Daarom kan ervoor gekozen worden om verlichting altijd op een lagere sterkte te laten branden en op te schroeven wanneer het natuurlijke licht vermindert of wanneer er beweging wordt geregistreerd.

 

Een galerij zonder natuurlijk licht biedt ook kansen voor LED

Wanneer een galerij inpandig is gelegen, zonder enige lichtinval van buitenaf, is het belangrijk om hier altijd verlichting te laten branden. Een schemersensor heeft hier geen nut, maar door het aanbrengen van bewegingssensoren kunnen hoge besparingen worden behaald. Een voorbeeld van een dergelijke inrichting is te vinden bij de VvE Ulysses op het Westerdok in Amsterdam. Deze donkere galerijen met slechts een klein aantal appartementen per verdieping hebben LED-verlichting met bewegingssensoren aangebracht gekregen. Wanneer er geen beweging wordt geregistreerd, brandt de verlichting altijd op 10% van de sterkte. Zodra er wel iemand in de buurt komt, schakelt de verlichting op de volle 100% aan. Gemiddeld genomen brandt de verlichting maar een uur per dag op volle sterkte, waardoor de besparing oploopt tot wel 80%-90%.

Denk goed na over de hoeveelheid en intensiteit van de verlichting

Het kan soms verleidelijk lijken om zo veel mogelijk verlichting op te hangen, zeker als het verbruik van LED zo laag is. Echter, een overdaad kan schaden en kan ertoe leiden dat bewoners zelf maatregelen treffen om de lichtinval in de woning te verminderen. Zo is dit duidelijk te zien in een galerij aan de Leliëndaalstraat in Amsterdam. De galerij is open aan de straatkant met her en der bakstenen tussenstukken. Over de gehele lengte van de galerij hangt er elke twee meter een LED-TL-buis met overal ook noodverlichting. Deze verlichting is dermate overweldigend, dat de bewoners zelf lampen hebben afgeplakt om de lichtinval in de woonkamer of slaapkamer te dempen. Dit geeft natuurlijk een lelijk resultaat en doet de kracht van LED-verlichting teniet.

Noodverlichting is niet verplicht, maar wel aan te raden

De galerij aan de Leliëndaalstraat is niet alleen een voorbeeld van hoe een overdaad aan verlichting tegen kan werken, maar laat ook zien dat er niet is nagedacht over de noodverlichting. In veel woongebouwen is het niet noodzakelijk om noodverlichting aan te brengen, maar wordt het vaak wel gedaan om de bewoners een veilige uitweg te bieden bij een calamiteit. Bij deze galerij was bij elk armatuur ook een noodverlichting aangebracht. Naast deze overdaad aan noodverlichting, is het ook duur. Elk jaar moet de noodverlichting gecontroleerd worden en elke vijf jaar preventief vervangen. Deze kosten kunnen worden uitgespaard door op een slimme manier naar de noodverlichting te kijken in een gebouw. Waar moet noodverlichting komen en waar aanduiding voor de vluchtroute?

YellowBee heeft al vele woongebouwen mogen helpen met hun verlichting en kan gedegen advies geven over elke situatie. Overweegt u om (nieuwe) LED-verlichting in een woongebouw aan te brengen of om verder te besparen op de energierekening dankzij sensoriek? Neem vooral vrijblijvend contact op om de mogelijkheden te bespreken. 

Mogelijkheden voor LED-verlichting in galerijen van woongebouwen
Mogelijkheden voor LED-verlichting in galerijen van woongebouwenMogelijkheden voor LED-verlichting in galerijen van woongebouwen

Extra info

YellowBee Nederland

Amersfoortsestraat 61
3769 AE Soesterberg

Telefoon 085-0473727
E-mail: info@yellow-bee.nl

Informatie aanvragen?

Wilt u meer informatie over onze dienstverlening en/of het leveringsprogramma? Vul dan graag het formulier in.
Ja ik wil meer weten

YellowBee nieuwsbrief

Boeiende cases en nieuws over toepassingen van LED verlichting en Domotica.
Preview & inschrijven

YellowBee bv © 2024. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het beleid t.a.v. privacy en cookies

1
0
0