Ruimtes desinfecteren met UVA licht +TIO2 coating

Natuurlijke, effectieve desinfectie ter bestrijding van o.a. Corona
Planten groeien door fotosynthese, de aarde reinigt zich door “fotokatalyse”, een fotochemisch proces. Beide processen werken alleen met licht en bestaan zo lang als de aarde. Fotokatalyse schakelt schadelijke ziektekiemen uit zoals bacteriën, schimmels en virussen. Het werkt het meest efficiënt met UVa licht, het licht waar we zomers ook bruin van worden. Door jarenlang onderzoek is fotokatalyse nu te gebruiken om ruimtes te ontsmetten in gebouwen. De beste manier om dit te doen is een combinatie van onzichtbaar UVa licht met een coating. Hierna leggen we kort uit hoe het werkt.

Informatie aanvragen?

Wilt u meer informatie over onze dienstverlening en/of het leveringsprogramma? Vul dan graag het formulier in.

Voordelen fotokatalyse t.o.v. reinigen met chloor, alcohol of chemicaliën

Fotokatalyse is een natuurlijk proces dat werkt op alle oppervlakken en objecten. Het blijkt een hele effectieve en goedkope oplossing om kantoren, openbare ruimten, scholen, ziekenhuizen etc. continue te desinfecteren. Desinfectie met chloor, alcohol of chemicaliën is niet blijvend en moet meermaals per dag worden herhaald om een ruimte schoon te houden en besmettingen te helpen voorkomen. Veel bacteriën, virussen en schimmels zijn bovendien al chemisch resistent. Bij fotokatalyse is dit niet het geval, bacteriën, virussen (waaronder COVID-19) overleven het proces van fotokatalyse met UVA licht en een coating niet.

Waarom kan dit nu (pas)?

Hoe fotokatalyse precies werkt is pas 40 jaar geleden ontdekt in Japan. Nu - in tijden van de COVID-19 pandemie - wordt de potentie van deze methode van desinfecteren in volle omvang duidelijk door een aantal ontwikkelingen. Zoals hiervoor gezegd werkt fotokatalyse het best om ruimtes te ontsmetten als je onzichtbaar UVa licht combineert met een coating met zogenaamde nanodeeltjes. Bij YellowBee gebruiken we een unieke coating die titaniumdioxide - hierna ook TiO2 - nanodeeltjes bevat. Deze zelfde stof wordt o.a. als kleurstof gebruikt en is Europees goedgekeurd en bekend als E171.

TiO2 nanodeeltjes in coating

TiO2 is de op 9 na meest voorkomende grondstof op aarde en wordt toegepast in tandpasta, make-up, papier, verf en nog veel meer stoffen die we dagelijks gebruiken. Sinds een paar jaar zijn we er pas in geslaagd om deze stof te verkleinen tot nano deeltjes (0,000.000.001 meter). Dit is een erg moeilijk proces. Als je een stof tot bijna molecuul grootte kan verkleinen krijgt het soms extra eigenschappen. De engineers van YellowBee hadden deze eigenschappen nodig om bepaalde LEDjes te vervaardigen. Toevallig kwamen we er toen achter dat de fotokatalyse het best werkt met het ongevaarlijk en onzichtbare UVa licht. Door de huidige pandemie hebben wij versneld een betaalbare UVa lamp ontwikkeld die optimaal reinigt (desinfecteert).

Heel weinig energie en TiO2 nodig

De door YellowBee ontwikkelde lamp gebruikt zeer weinig energie en er is ook maar heel weinig titaniumdioxide om het reinigingsproces optimaal te laten verlopen. Door de zeer lage concentraties van het licht en het TiO2 is het proces ook volkomen veilig en voldoet het aan alle internationale regelgeving.

Hoe werkt het?

Als wij ziek of besmet zijn ademen wij ziektekiemen uit zoals bacteriën en virussen. Deze hechten zich aan fijnstof en aerosolen. Omdat deze deeltjes net iets zwaarder zijn dan lucht vallen ze op oppervlakken en kunnen hier langere tijd op overleven. Als mensen bewegen in ruimtes kunnen deze deeltjes weer opwaaien. We kunnen ze dan inademen of ze plakken aan ons lichaam of onze kleding, waardoor we ze ook binnenkrijgen. Naarmate we meer deeltjes binnenkrijgen stijgt de kans dat we ziek worden. ’s Winters is het kouder waardoor er sneller en meer vochtdeeltjes (aerosolen) in de lucht blijven hangen die ons kunnen besmetten. Vandaar dat er dan meer mensen ziek worden. Dit verschijnsel kennen we van de 'gewone' griep en zien we nu ook bij Corona (COVID-19). Het is daarom vooral nu belangrijk om preventief besmettingen te voorkomen. Dat gaat met UVA en een TiO2 als volgt.

  1. De nano coating met TiO2 wordt op alle oppervlakken gespoten in een ruimte. Omdat de deeltjes zo klein zijn kunnen er erg veel hechten op een oppervlak. Het fictieve oppervlak wordt hierdoor order grote wel 10x groter dan het oppervlak waar het op terecht is gekomen.
  2. In de te desinfecteren ruimte wordt speciale verlichting aangebracht. Die verlichting zorgt ervoor dat er fotonen met een golflengte van 365nm (dit is UVa licht, het zelfde licht als in een zonnebank) op de oppervlaktes met coating schijnen.
  3. Het TiO2 in de coating zorgt ervoor dat water dat in de lucht aanwezig is wordt omgezet naar zogenaamde 'vrije radicalen', bijvoorbeeld O3- en HO-verbindingen. Pathogenen - de verzamelnaam voor schadelijke virussen, schimmels en bacteriën - worden door deze vrije radicalen direct onschadelijk gemaakt. Na hun werk te hebben gedaan worden de radicalen weer gewoon watermoleculen.
  4. De coating blijft lang werken maar op plaatsen waar slijtage optreedt moet de coating zo nu en dan opnieuw worden aangebracht.

Testresultaten

Recent hebben wij testen gedaan in een gebouw zoals hierboven besproken. Na een dag zagen we al dat 94% van al de pathogenen waren uitgeschakeld. Zie grafiek, elders op deze website ook een artikel over de eigen testresultaten bij een organisatie met studio's.

Andere wetenschappers hebben tests gedaan of de combinatie van UVA en een TiO2 coating of andere katalysator werkt bij het bestrijden van andere pathogenen (dan het Corona virus). Er zijn steeds meer testresultaten beschikbaar. Veel ervan zijn veelbelovend.

Grafieken 1

 

Ruimtes desinfecteren met UVA licht +TIO2 coating Ruimtes desinfecteren met UVA licht +TIO2 coating Ruimtes desinfecteren met UVA licht +TIO2 coating Ruimtes desinfecteren met UVA licht +TIO2 coating Ruimtes desinfecteren met UVA licht +TIO2 coating Ruimtes desinfecteren met UVA licht +TIO2 coating Ruimtes desinfecteren met UVA licht +TIO2 coating Ruimtes desinfecteren met UVA licht +TIO2 coating

Gezocht op

Rubrieken
Overige kenmerken
Gebruik

Informatie aanvragen?

Wilt u meer informatie over onze dienstverlening en/of het leveringsprogramma? Vul dan graag het formulier in.
Ja ik wil meer weten

YellowBee nieuwsbrief

Boeiende cases en nieuws over toepassingen van LED verlichting en Domotica.
Preview & inschrijven

Adresgegevens

YellowBee Nederland
Amersfoortsestraat 61
3769 AE Soesterberg

Telefoon 085-0473727
E-mail: info@yellow-bee.nl

YellowBee bv © 2024. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het beleid t.a.v. privacy en cookies

1
0
0