Maak een parkeergarage of parkeerplaats veiliger en bespaar tegelijk op de energierekening

Door de gebruikelijke TL-verlichting te vervangen door LED met sensoren, kan tot wel 90% bespaard worden op de energiekosten in parkeergelegenheden.
Voor zowel ondergrondse parkeergarages als parkeerplaatsen in de open lucht, is het belangrijk dat de verlichting helder en prettig is. Wanneer iemand zijn of haar auto parkeert of opzoekt, moeten zij zich veilig voelen en goed zicht hebben om de sleutels te kunnen vinden. Met traditionele TL-verlichting treedt er vaak schaduwwerking op en zorgt een kapotte lamp direct voor een donkere omgeving. Gelukkig zijn er alternatieven die deze problemen verhelpen én waarmee bespaard wordt op de energierekening.

Informatie aanvragen?

Wilt u meer informatie over onze dienstverlening en/of het leveringsprogramma? Vul dan graag het formulier in.

Bespaar op onderhoud en energie met een LED-lichtlijn

Een LED-lichtlijn is bijzonder geschikt om te gebruiken in parkeergarages. Omdat er vele LED-lampjes op de gehele lichtlijn branden, overlappen de lichtstralen elkaar zodanig, dat er geen schaduwwerking optreedt. Bovendien is de lichtlijn bijzonder slagvast, gecertificeerd met IK8 of IK10, waardoor de gehele lichtlijn erg robuust is. Het grote voordeel van een LED-lichtlijn is de manier waarop de voeding binnenkomt, namelijk alleen op het beginpunt. Zo hoeven er in de parkeergarage geen extra stroompunten aangemaakt te worden, zodat de lichtlijn snel en gemakkelijk gemonteerd kan worden.

Een ander voordeel van de LED-lichtlijn is de mogelijkheid om sensoren toe te voegen. Wanneer een sensor ziet dat er activiteit is in een bepaalde hoek van de parkeergarage, kan de verlichting daar helderder branden dan in de rest van de garage. Zo blijft het gevoel van veiligheid op een hoog niveau, terwijl flink bespaard wordt op de gedimde verlichting.

Mesopische verlichting bij parkeerplaatsen in de buitenlucht

Een parkeerplaats bij een kantoorgebouw, zorginstelling of een ander soort gebouw moet ook goed verlicht zijn om de parkeerders een veilig gevoel te geven. Waar vaak nog gebruik gemaakt wordt van traditionele straatlantaarns met een overdaad aan licht, kan hier vaak beter mesopische verlichting voor gebruikt worden. Met mesopische verlichting is namelijk minder energie nodig om veel beter zicht te krijgen dan bij traditionele verlichting. Doordat mesopische verlichting alleen die frequentie gebruikt waar de iris in het donker gevoelig voor is, blijven contrasten en kleuren goed zichtbaar en kijkt het veel rustiger.

Bij buitenparkeerplaatsen is het ook belangrijk dat de paden van en naar de parkeerplaats goed verlicht zijn. Ook hier biedt mesopisch licht een uitkomst, maar dan in lage paaltjes. Vanuit deze lage paaltjes schijnt het licht breed uit, waardoor een groot oppervlakte van het pad duidelijk uitgelicht wordt. Vervolgens kan de afstand tussen de paaltjes veel groter zijn, omdat overlap in de lichtstraal juist het effect teniet doet. Zo kan bespaard worden op het aantal paaltjes en de infrastructuur ervan, terwijl het energieverbruik ook veel lager is dan bij traditionele verlichting.

Minder schaduwwerking, minder onderhoud, minder energieverbruik, hoger gevoel van veiligheid

Door LED-verlichting te gebruiken in zowel parkeergarages als parkeermogelijkheden in de buitenlucht, kan er op vele vlakken bespaard worden. In beide gevallen is de schaduwwerking minimaal door de manier waarop de LED-verlichting is vormgegeven. Bij een lichtlijn, zoals de Datalux lijn van Luminaid, zorgen de vele LED-lampjes in de lichtlijn voor een optimale overlap, terwijl de mesopische verlichting al een diffuse lichtstraal afgeeft. Omdat LED-verlichting vele malen langer meegaat dan traditionele TL-verlichting, zijn de onderhoudskosten aan de verlichting veel lager, zowel in aanschaf van nieuwe lampen als het arbeidsloon voor de vervanging. Door gebruik te maken van slimme sensoren en dimtechnieken, wordt het energieverbruik van de LED-verlichting nog lager dan puur de vervanging van de traditionele verlichting.

Uiteindelijk zorgt een goede inrichting en afstelling van de LED-verlichting in parkeergelegenheden voor een verhoogd gevoel van veiligheid voor de gebruikers terwijl grote besparingen op de energierekening gerealiseerd worden.

Informatie aanvragen?

Wilt u meer informatie over onze dienstverlening en/of het leveringsprogramma? Vul dan graag het formulier in.
Ja ik wil meer weten

YellowBee nieuwsbrief

Boeiende cases en nieuws over toepassingen van LED verlichting en Domotica.
Preview & inschrijven

Adresgegevens

YellowBee Nederland
Amersfoortsestraat 61
3769 AE Soesterberg

Telefoon 085-0473727
E-mail: info@yellow-bee.nl

YellowBee bv © 2024. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het beleid t.a.v. privacy en cookies

1
0
0