Langer zelfstandig thuis wonen dankzij slimme sensoren

Slimme sensoren die meldingen kunnen geven aan externen zorgen voor een veilige leefomgeving voor zorgbehoevenden.
Mensen worden ouder en de capaciteit van verzorgingstehuizen is beperkt. Langer in de eigen woning blijven is vaak prettiger en het verlicht de druk op het zorgstelsel. Dat vraagt wel meer van mantelzorgers of thuiszorg, dus is het zaak om hen zo efficiënt mogelijk te laten werken. In samenwerking met Vahlkamp biedt YellowBee oplossingen die het voor alle betrokkenen gemakkelijker maken als zorgbehoevende mensen langer thuis willen blijven wonen.

Informatie aanvragen?

Wilt u meer informatie over onze dienstverlening en/of het leveringsprogramma? Vul dan graag het formulier in.

Slimme sensoren waarschuwen de mensen zelf en de verzorgers

Ouder worden komt vaak met gebreken. Mensen worden wat slechter ter been, dementie kan voorkomen of er zijn bepaalde medische gebreken waardoor ouderen minder controle hebben over hun eigen lijf. Soms komen ‘ongelukjes’ voor of vallen ze waardoor ze hulp nodig hebben om weer overeind te komen. Er zijn verschillende soorten sensoren ontwikkeld waarbij er een licht- of geluidssignaal in de woning wordt afgegeven en een bericht naar de dienstdoende verzorger wordt gestuurd. Een paar voorbeelden:

  • De plasmat in bed registreert dat er contact is met vocht. Meteen wordt het licht in de slaapkamer aangezet waardoor degene stopt met plassen. Tegelijkertijd gaat er een signaal naar de dienstdoende of dichtstbijzijnde verzorger om het bed te verschonen.
  • Een gesertificeerde sensor registreert een epileptische aanval. Er klinkt een geluidssignaal in de woning en er wordt een noodbericht gestuurd naar de verzorger. Wanneer de verzorger het bericht heeft geaccepteerd, klinkt er een bevestigende toon in de woning.
  • De douche staat al meer dan een half uur aan. Een verzorger wordt gesignaleerd om te kijken of er een ongeluk is geweest of dat de bewoner het is vergeten uit te zetten.
  • Een demente bewoner begeeft zich buiten het gebied dat met geofencing is goedgekeurd. Een verzorger krijgt een bericht met actuele GPS-coördinaten, waarmee de bewoner kan worden getraceerd en hij of zij wordt rustig terug naar huis begeleid.

Door een visueel of auditief signaal in de woning te zenden, weet de bewoner dat de sensor een probleem heeft gesignaleerd en dat hulp is ingeschakeld. Er kan dus zelfs een bevestigend signaal teruggestuurd worden zodat degene in nood weet dat er hulp onderweg is.

De sensoren geven structuur aan de planning van verzorgers

Ook bij de thuiszorg of mantelzorgers is de werkdruk vaak erg hoog en is het correct inplannen van bezoeken soms een uitdaging. Wanneer aan de hand van de signalen duidelijk te zien is wie wanneer de meeste hulp nodig heeft, krijgt deze prioriteit. Immers, wanneer iemand is gevallen en niet meer zelf overeind kan komen, is dat belangrijker dan het schoonmaken van de keukenkastjes bij een ander. Zo wordt veel gerichter hulp geboden op het moment dat het noodzakelijk is en krijgen mensen juist op momenten zonder nood de aandacht waar ze behoefte aan hebben.

De samenwerking tussen Vahlkamp en YellowBee maakt langer thuis wonen mogelijk

Al meer dan dertig jaar is Vahlkamp producent van slimme sensoren die verschillende metingen doen in huis en een alarmsignaal versturen. Zij ontwikkelen zich continu zodat de apparaten hanteerbaarder worden en vooral simpeler in het gebruik. Dankzij de extra technologische laag van YellowBee, wordt het signaal nog beter verstuurd naar anderen op basis van locatiegegevens.

Bovendien wordt het zo mogelijk om in het huis een bevestigingsmelding te krijgen via het lichtnetwerk of een geluidssignaal, afhankelijk van het zicht en gehoor van de bewoners.

De toekomst van deze slimme technologieën

De wereld verandert in sneltreinvaart en dat brengt interessante ontwikkelingen met zich mee. Machine Learning en Artificial Intelligence zijn aan de orde van de dag en in de zorgsector brengen deze technologieën grote voordelen met zich mee. Het wordt straks mogelijk om monitorende systemen zelflerend te maken. Zo zien ze dat Meneer Jansen op dinsdag altijd om 7:30 uit bed gaat omdat hij om 8:00 een wandeling gaat maken met een vriend. Opeens registreert de sensor dat hij op een dinsdag om 9:00 nog steeds op bed ligt. Meneer Jansen heeft geen bericht gestuurd naar zijn vriend dat het vandaag niet doorgaat, dus wordt er een signaal gestuurd naar een verzorger. Op deze manier kunnen verzorgers sneller handelen wanneer er afwijkingen zijn van het normale ritme, wat kan duiden op problemen.

Zo wordt zorg weer persoonlijker en krijgt de zorgbehoevende de juiste aandacht op het juiste moment. Nu lopen er al een aantal veelbelovende pilots met systemen van Vahlkamp en YellowBee. Vooral in de extramurale zorg zullen deze oplossingen een uitkomst bieden, aangezien deze vraag steeds groter wordt. Neem eens een kijkje in ons assortiment van producten die voor zorgbehoevenden en hun verzorgers hulp bieden. Hier vindt u een greep uit onze producten, maar we denken altijd met u mee wanneer er antwoorden op specifieke vragen moeten komen.

 

Langer zelfstandig thuis wonen dankzij slimme sensoren Langer zelfstandig thuis wonen dankzij slimme sensoren Langer zelfstandig thuis wonen dankzij slimme sensoren Langer zelfstandig thuis wonen dankzij slimme sensoren Langer zelfstandig thuis wonen dankzij slimme sensoren Langer zelfstandig thuis wonen dankzij slimme sensoren Langer zelfstandig thuis wonen dankzij slimme sensoren

Gezocht op

Rubrieken
Gebruik

Informatie aanvragen?

Wilt u meer informatie over onze dienstverlening en/of het leveringsprogramma? Vul dan graag het formulier in.
Ja ik wil meer weten

YellowBee nieuwsbrief

Boeiende cases en nieuws over toepassingen van LED verlichting en Domotica.
Preview & inschrijven

Adresgegevens

YellowBee Nederland
Amersfoortsestraat 61
3769 AE Soesterberg

Telefoon 085-0473727
E-mail: info@yellow-bee.nl

YellowBee bv © 2024. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het beleid t.a.v. privacy en cookies

1
0
0