Case: Hoe de juiste verlichting in zorgcentrum DeSeizoenen de bewoners positief beïnvloedt

Dynamische verlichting zorgt voor een prettige leef- en werkomgeving voor de bewoners en personeel
Zorg- en wooncentrum Overkempe in Olst is onderdeel van DeSeizoenen, een overkoepelend orgaan voor in totaal zeven woon- en werkgemeenschappen. De bewoners van deze gemeenschappen hebben een verstandelijke beperking, meervoudige handicap en/of gedragsproblematiek. Vanwege deze wisselende aard en ernst van de beperkingen, zijn de bewoners erg gevoelig voor prikkels van buitenaf en is ervoor gekozen om een dynamisch lichtplan te implementeren.

Informatie aanvragen?

Wilt u meer informatie over onze dienstverlening en/of het leveringsprogramma? Vul dan graag het formulier in.

De verlichting in de gedeelde badkamers

Elke bewoner van Overkempe heeft een eigen kamer met daarin een bed en een klein zitje. De badkamers zijn gedeelde ruimtes waarvan de voorkamer ervan een multifunctioneel doel dient. Wanneer Bartimeus, een centrum voor blinden en slechtzienden, oogmetingen wilt doen, wordt dat in deze ruimte gedaan. Tijdens de oogmeting is het belangrijk dat het licht in de ruimte fel en helder is. Zo kan de arts namelijk een goede meting verrichten. Maar wanneer een bewoner zojuist in bad is geweest, is het voor hem of haar prettig om in een rustig verlichte kamer bij te komen. In dit geval heeft de voorkamer de functie van ‘recovery’-ruimte en is zachte, warme verlichting juist noodzakelijk.

Dankzij de gemakkelijk te bedienen lichtschakelaars van YellowBee, kunnen de bewoners zelf de verlichting reguleren, in zowel kleur als intensiteit. Op deze manier kunnen ze de verlichting aanpassen aan hun gemoedstoestand of aan de activiteit die ze in de ruimte willen uitvoeren. Wanneer de verlichting is gedimd en er doet zich een calamiteit voor, kunnen de verzorgers met één druk op de knop de verlichting op de hoogste en helderste stand zetten. Dit geldt voor de verlichting in alle gedeelde ruimtes, maar ook in de privékamers van de bewoners.

De juiste verlichting in de gangen en wachtposten overdag en ’s nachts

De bewoners van deze centra kunnen niet buiten de hekken treden, dus is het noodzakelijk om 24 uur per dag hulpverleners en medisch personeel op locatie te hebben. Voor het personeel dat nachtdienst heeft is de juiste verlichting erg belangrijk. Zij willen kunnen werken en moeten wakker blijven gedurende de dienst. Door lampen van 500 lux te gebruiken, wordt de aanmaak van cortisol en serotonine gestimuleerd, waardoor men minder snel geneigd is in slaap te vallen.

Gedurende de nacht is de verlichting in de gangen ook belangrijk. Voor het personeel is het noodzakelijk om goed zicht te hebben wanneer ze over de gangen lopen, maar het is niet prettig als dit licht onder de deuren van de bewonerskamers schijnt. Om deze reden is in de gangen gekozen voor licht dat in de nacht sterk gedimd kan worden en overdag juist helder kan schijnen. Een goed verlichte hal overdag zorgt voor een gevoel van veiligheid en geeft de bewoners de rust om alles goed te kunnen zien. In de nacht zorgt de verlichting juist voor een ongestoorde nachtrust.

De juiste verlichting als gezondheidsoverweging

Omdat deze bewoners zo gevoelig zijn voor externe prikkels, is het heel belangrijk om goed na te denken over wat verlichting met ze doet. Zo kan het in de avond prettiger zijn om de verlichting te dimmen in een warme tint, zodat de bewoners rustiger en slaperiger worden in voorbereiding op het slaapritueel. Ook wanneer ze om andere redenen onrustig zijn of paniekerig reageren, kan de verlichting een grote rol spelen in het kalmeren van deze bewoners. 

Ook is het verstandig om ze in de ochtend wakker te laten worden met heldere verlichting zodat ze actiever worden. Meer bewegen is goed voor de gezondheid en zorgt voor een voldaan gevoel aan het einde van de dag. Ook dit helpt met het forceren van een natuurlijk ritme, zodat ze aan het einde van een drukke dag gemakkelijk in slaap kunnen vallen.

Het pad naar het complex toe maakt gebruik van mesopisch licht

Omdat zorg- en wooncentrum Overkempe in een bosrijke omgeving ligt, is het nodig om het pad naar het complex toe goed te verlichten. YellowBee heeft gebruik gemaakt van mesopisch licht omdat dit met weinig licht een groot contrast geeft. Met mesopisch licht wordt namelijk alleen dat spectrum van verlichting gebruikt dat men kan waarnemen in het donker. Dit zorgt voor zowel een lage energierekening als voor prettig licht en goed zicht. Zo wordt de lichtvervuiling tot een minimum beperkt en worden de bewoners van het complex niet wakker van de buitenverlichting.

In de gezamenlijke woonkamers worden verschillende hoeken anders verlicht

In Overkempe zijn er meerdere gezamenlijke woonkamers waar de bewoners activiteiten kunnen ondernemen of tijd met elkaar kunnen doorbrengen. De behoefte van de bewoners verandert continu, waardoor ook de verlichting in deze ruimtes flexibel moet zijn. Dankzij de slimme inrichting van YellowBee is het zelfs mogelijk om binnen dezelfde ruimte andere verlichting in te stellen. Wanneer een paar mensen in een hoek willen puzzelen, is daar veel licht voor nodig. Als anderen in dezelfde ruimte een film willen kijken, vinden zij het prettiger als het licht wat meer gedimd is. Voor de bewoners die in staat zijn om zelf de verlichting te reguleren, is het zeer gemakkelijk om de verlichting aan te passen aan hun behoeften.

Het gemakkelijk en samen installeren van de ombouwsets

De bestaande verlichting in het Zuster Smoldershuis bestond uit vele 75W lampen. Door de warmte die de lampen uitstralen, verouderde de kappen over de verlichting snel. Deze kappen waren niet meer na te bestellen, waardoor er een probleem ontstond wanneer deze uiteindelijk kapot gingen. 

Daarom heeft YellowBee geadviseerd om LED-lampen te installeren door middel van een ombouwset. Dit houdt in dat er geen sloop- en breekwerk aan te pas komt en dat de installatie ervan gemakkelijk gaat. Het installeren gaat zelfs zó gemakkelijk, dat de technische dienst samen met de bewoners van de zorginstelling de lampen is gaan ombouwen. Zo leren de bewoners nieuwe vaardigheden aan en biedt het hen een leuke dagbesteding.

 

Case: Hoe de juiste verlichting in zorgcentrum DeSeizoenen de bewoners positief beïnvloedt Case: Hoe de juiste verlichting in zorgcentrum DeSeizoenen de bewoners positief beïnvloedt Case: Hoe de juiste verlichting in zorgcentrum DeSeizoenen de bewoners positief beïnvloedt Case: Hoe de juiste verlichting in zorgcentrum DeSeizoenen de bewoners positief beïnvloedt Case: Hoe de juiste verlichting in zorgcentrum DeSeizoenen de bewoners positief beïnvloedt Case: Hoe de juiste verlichting in zorgcentrum DeSeizoenen de bewoners positief beïnvloedt

Gezocht op

Rubrieken

Informatie aanvragen?

Wilt u meer informatie over onze dienstverlening en/of het leveringsprogramma? Vul dan graag het formulier in.
Ja ik wil meer weten

YellowBee nieuwsbrief

Boeiende cases en nieuws over toepassingen van LED verlichting en Domotica.
Preview & inschrijven

Adresgegevens

YellowBee Nederland
Amersfoortsestraat 61
3769 AE Soesterberg

Telefoon 085-0473727
E-mail: info@yellow-bee.nl

YellowBee bv © 2024. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het beleid t.a.v. privacy en cookies

1
0
0