Gezellige sfeerverlichting met LED, fijn voor in de donkere maanden

Wanneer het in de avond vroeg donker is, zorgt sfeerverlichting voor een behaaglijk gevoel binnen.
De temperaturen zijn buiten lager, de zonuren per dag zijn minder dan in de zomer: tijd om lekker binnen te zijn. Met LED verlichting wordt het, ook voor bijvoorbeeld restauranteigenaren, heel gemakkelijk om een fijne sfeer te creëren, zelfs wanneer deze lampen in kroonluchters geplaatst moeten worden.

Informatie aanvragen?

Wilt u meer informatie over onze dienstverlening en/of het leveringsprogramma? Vul dan graag het formulier in.

De invloed van verlichting op warmtebeleving

Wat we zien, bepaalt hoe we ons voelen. Onze zintuigen zijn instrumenten om de wereld om ons heen te interpreteren en beleven. Zo reageren we ook op lichtbeleving en kan de juiste verlichting een wereld van verschil maken in hoe we een ruimte in ons opnemen. Het is interessant om te zien dat de kleur van het licht dat in een bepaald geografisch gebied gebruikt wordt, vaak beïnvloed wordt door het klimaat. In landen rond de evenaar is namelijk vaker een koelere kleur licht in gebouwen te zien. Door deze koele kleur te gebruiken, lijkt de temperatuur in deze ruimte lager te zijn dan deze daadwerkelijk is. Andersom werkt het hetzelfde; in Scandinavische landen is vaak een warmere kleur licht te zien zodat ook de temperatuur hoger lijkt aan te voelen.

Warm licht in de wintermaanden

Wanneer het buiten donker is, zie je in huizen, restaurants en andere gezellige ruimtes een fijn licht branden. Vaak is dit licht wat meer oranje van kleur, omdat deze de stempel van ‘gezellig’ meekrijgt. Ook vinden we het prettig om in een omgeving te zijn met warm licht, omdat de temperatuur daar gevoelsmatig ook hoger lijkt te zijn. Met LED verlichting is het heel gemakkelijk om een dergelijke sfeer te creëren. De lampen zelf zijn tegenwoordig in allerlei verschillende kleuren verkrijgbaar, waardoor elke gewenste kleur licht mogelijk is. Ook zijn LED lampen zeer goed dimbaar, waardoor zowel de kleur als de intensiteit van het licht gereguleerd kan worden. Zeker in restaurants, kroegen en recreatieve ruimtes is het belangrijk dat de verlichting past bij de activiteit die er plaatsvindt. Dankzij de vele mogelijkheden om ook LED licht in kroonluchters te maken, kan de prettige sfeer overal gecreëerd worden.

Het kiezen van de juiste kleur licht

De warmte van het licht wordt gemeten in kelvin, de eenheid van thermodynamische temperatuur. Hoe lager de kelvin, hoe warmer de kleur van het licht overkomt. In veel supermarkten en goedkope winkels wordt er expres een lichtbron gebruikt met een hoge kelvin, zodat producten heel helder uitgelicht worden. Maar in huis, kantoren en andere recreatieve ruimtes geeft dit licht juist een onprettige sfeer. Daarom wordt hier vaker gekozen voor een kelvin die begint bij 2000. Het is ook mogelijk om twee lampen van een verschillende kelvin in elkaar te laten overdimmen. Zo geeft een lamp van 1800 kelvin en een van 3000 gedimd een kleur van gemiddeld 2400 kelvin. Deze technieken zijn continu in ontwikkeling en zullen steeds gemakkelijker geïntegreerd kunnen worden in nieuwe oplossingen.

Goede verlichting is belangrijk voor een goede gezondheid

Licht heeft niet alleen invloed op de warmtebeleving, maar ook op het algehele welbevinden van de mensen die zich in de ruimte begeven. In het geval van een kantoorgebouw is het heel belangrijk dat de lichtbron past bij de werkzaamheden, zowel qua intensiteit als warmte van het licht. In bijvoorbeeld zorgcentra is verlichting cruciaal voor de gezondheid van de bewoners. Daarom is er gekozen om bij woon-zorgcentrum De Seizoenen dynamisch licht te gebruiken. Zo wordt de aanmaak van de juiste hormonen op het juiste moment gestimuleerd. Afhankelijk van het doel van de ruimte, kan er met LED een lichtplan gemaakt worden dat past bij de behoeften van de gebruikers. De gezellige verlichting die een restaurant aangenaam maakt, is niet geschikt voor een kantoorruimte.

Goed slapen begint bij goed licht

Inmiddels weet iedereen wel dat het beter is om geen telefoons of tablets te gebruiken voor het slapengaan. Enerzijds omdat deze de hersenen te actief houden waardoor het moeilijk kan zijn om de slaap te vatten, anderzijds vanwege het blauwe licht dat de apparaten uitstralen. Maar niet alleen het licht van deze schermen zorgen voor de aanmaak van cortisol, een stresshormoon, maar ook de rest van het licht in de slaapkamer kan dit effect teweegbrengen. Zorg er daarom voor dat de verlichting in de slaapkamer juist bevorderlijk is voor de aanmaak van melatonine, het hormoon dat slaperig maakt. Vaak is licht met een oranje gloed minder remmend op de aanmaak van melatonine, dus wees daar bedacht op. Zeker in de hotelbranche is deze verlichting van groot belang op de nachtrust van de gasten. En in de ochtend is het juist belangrijk om wakker te worden bij het juiste licht zodat de gasten energie krijgen om de dag te beginnen. Goed nadenken over de functie van de ruimte en welke rol licht hierin kan spelen is een van de belangrijkste onderdelen van de inrichting hiervan.

Informatie aanvragen?

Wilt u meer informatie over onze dienstverlening en/of het leveringsprogramma? Vul dan graag het formulier in.
Ja ik wil meer weten

YellowBee nieuwsbrief

Boeiende cases en nieuws over toepassingen van LED verlichting en Domotica.
Preview & inschrijven

Adresgegevens

YellowBee Nederland
Amersfoortsestraat 61
3769 AE Soesterberg

Telefoon 085-0473727
E-mail: info@yellow-bee.nl

YellowBee bv © 2024. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het beleid t.a.v. privacy en cookies

1
0
0