Case: Grand Hotel Karel V vervangt honderden gloeilampen in kroonluchters door LED met intelligente sturing

Warm licht en gebruik maken van de bestaande infrastructuur in de kroonluchters waren harde eisen
Het prestigieuze en gerenommeerde Grand Hotel Karel V is een monumentaal hotel in het centrum van Utrecht. Eerder heeft YellowBee al de verlichting in de hallen omgezet naar LED met behulp van ombouwsets. Daarna is aan YellowBee gevraagd om ook de verlichting in kroonluchters en appliques in het restaurant te moderniseren.

Informatie aanvragen?

Wilt u meer informatie over onze dienstverlening en/of het leveringsprogramma? Vul dan graag het formulier in.

De hoge eisen van Karel V

Grand Hotel Karel V heeft een rijke historie. Sommige delen van het hotel stammen uit de veertiende eeuw. Uiteraard is de eigenaar van het hotel erg zuinig op deze historische elementen en wil deze waar mogelijk behouden. Zo hangen er in de twee delen van het restaurant elk drie kroonluchters met ieder ongeveer vijftig lampjes. Aan de wanden, tussen de ramen in, hangen ‘appliques’ die ook een warm licht afgeven. Een applique, wat kort is voor applique murale, is een wandlamp of wandarmatuur die in het geval van Karel V dezelfde stijl als de kroonluchters heeft. De kroonluchters en appliques zelf mochten niet aangepast worden omdat deze authentiek zijn. Ook was het niet toegestaan om de bedrading in de wanden aan te passen. Een bijkomende eis was dat alle LED lampen tegelijk gedimd moeten kunnen worden.

Het vinden van een passende oplossing

Na een uitgebreide inspectie van de locatie, werd duidelijk dat er grote ohmse dimmers in de meterkast waren aangebracht om de gloeilampen in het restaurant te kunnen dimmen. Een ohmse dimmer houdt in dat de gloeilamp bij het dimmen net zoveel warmte uitstoot, maar minder licht geeft. Dit maakt deze manier van dimmen erg inefficiënt. Wanneer de lampen overgaan naar LED, moet ook een andere diminstallatie gekozen worden. Om zeker te weten welke diminstallatie zou werken op een dergelijke hoeveelheid LED lampen, heeft YellowBee in het eigen laboratorium een testopstelling gemaakt. Hierbij werd de juiste LED lamp gekozen qua kleur en warmte en werd een groot aantal van deze lampen aan elkaar geschakeld en gedimd. Op deze manier kon op een veilige en gemakkelijke manier onderzocht worden of deze opstelling zou werken.

Master-slave structuur voor een goede dimbaarheid

Nu de juiste lamp met de goede uitstraling en licht kleur werd gekozen, was het zaak om deze te kunnen dimmen. Dat de bestaande infrastructuur gebruikt moest worden om de LED lampen mee te dimmen was een beperkende factor, aangezien iedere kroonluchter zijn eigen voeding heeft. Daarom werd er gekozen voor een master-slave structuur, waarbij de dimmer werd aangesloten op een moederdimmer. Zodra het licht gedimd wordt, stuurt de moederdimmer de master aan en deze vervolgens de slaves. Elke kroonluchter wordt aangestuurd door een eigen slave en de appliques door een triac dimmer. Op deze manier kunnen alle lampen in het restaurant tegelijk op dezelfde manier gedimd worden, zonder aanpassingen te hoeven maken aan de infrastructuur.

Het eindresultaat: dezelfde uitstraling maar veel besparingen

De harde eisen die Karel V heeft gesteld aan het project zorgden voor interessante uitdagingen die uiteindelijk tot een heel bevredigend resultaat hebben geleid. Zo konden de bestaande kroonluchters en appliques in de originele staat blijven en werd er een lampje gekozen dat qua kleur en warmte van het licht sterk overeenkomt met de gloeilamp die er eerst in zat. Dankzij het master-slave principe konden alle lampen tegelijk gedimd worden, zonder dat de bedrading aangepast hoefde te worden.

Veel bijkomende positieve effecten

Voor de gast die in het restaurant luncht of dineert is weinig te merken van de nieuwe oplossingen. Het licht heeft dezelfde warme uitstraling als voorheen en ook gedimd komt er een prettig licht van de kroonluchters en appliques. Maar voor Karel V hebben de aanpassingen veel positieve gevolgen. Zo gaan de LED lampen in de kroonluchters en appliques vele malen langer mee dan de gloeilampen, waardoor deze veel minder vaak vervangen hoeven te worden. Het is zelfs aannemelijk dat de komende jaren geen enkele lamp stuk zal gaan, waardoor de werkdruk van de facilitaire dienst in dit opzicht verlaagd zal worden. Bovendien is het voor de gasten een prettig zicht wanneer alle lampen in de kroonluchters branden zoals het hoort.

Bovendien verbruikt LED veel minder stroom dan een gloeilamp, zeker wanneer deze gedimd is. Zo is het energieverbruik van Karel V op deze verlichting tot ongeveer 90% verminderd. Als Green Label hotel, is Karel V continu op zoek naar manieren om zo duurzaam mogelijk om te gaan met energieverbruik. Daarom zijn we bij YellowBee erg trots op dit resultaat.

De samensmelting van oud en nieuw

Vraagstukken zoals die van Karel V zijn een van de specialismen van YellowBee. Er is veel vraag naar de mogelijkheden om LED verlichting in oude armaturen te krijgen. We hebben hier al verschillende organisaties mee mogen helpen. Dit kan vaak met retrofit-oplossingen of door ombouwsets te maken voor de bestaande armaturen. Voorbeelden hiervan zijn de Grote Kerk in Apeldoorn en de moderne kroonluchters in het DeLaMar in Amsterdam. Beiden hadden specifieke eisen waar de verlichting aan moest voldoen en wij hebben hier passende oplossingen voor kunnen vinden. Warm licht, dimbare lampen en zonder slopen en breken het project tot een succesvol einde brengen, zijn vaak speerpunten van onze opdrachtgevers. De kunst is om volledig te voldoen aan deze vragen.

Informatie aanvragen?

Wilt u meer informatie over onze dienstverlening en/of het leveringsprogramma? Vul dan graag het formulier in.
Ja ik wil meer weten

YellowBee nieuwsbrief

Boeiende cases en nieuws over toepassingen van LED verlichting en Domotica.
Preview & inschrijven

Adresgegevens

YellowBee Nederland
Amersfoortsestraat 61
3769 AE Soesterberg

Telefoon 085-0473727
E-mail: info@yellow-bee.nl

YellowBee bv © 2024. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het beleid t.a.v. privacy en cookies

1
0
0