LED is een goede optie voor sfeerverlichting

LED heeft ten onrechte nog het vooroordeel dat het geen sfeerverlichting is, maar deze notie is erg achterhaald.
De technologische vooruitgang gaat erg snel en hetzelfde geldt voor technieken in LED verlichting. Tegenwoordig is het heel gemakkelijk om een gezellige sfeer te creëren met LED lampen. De kleur van het licht kan volledig aangepast worden en er is een groot aanbod van dimbare LED lampen. Tel daarbij op dat de levensduur van LED lampen veel langer is en het energieverbruik veel minder en je komt tot de conclusie dat LED ideale sfeerverlichting is.

Informatie aanvragen?

Wilt u meer informatie over onze dienstverlening en/of het leveringsprogramma? Vul dan graag het formulier in.

LED verlichting is in elke kleur beschikbaar

Een van de hardnekkigste vooroordelen van LED verlichting is dat het altijd fel wit of zelfs blauwachtig licht afgeeft. Dit was vooral bij de eerste LED lampen het geval, waardoor het idee nog steeds leeft. Gelukkig kunnen LED lampen vandaag de dag in elke kleur gemaakt worden, waardoor dit vooroordeel allang niet meer opgaat.

In LED lampen zit een bepaalde hoeveelheid fosfor. Fosfor is een scheikundig element en komt ook voor in de natuur. Fosfor heeft de eigenschap om licht van kleur te doen veranderen. Het is mogelijk om met een bepaald mengsel van fosfor het licht van een LED lamp zodanig te beïnvloeden, dat de kleur helemaal naar wens aangepast kan worden. Iedere denkbare kleur is mogelijk.

De Color Renderings Index gaat richting de 100%

Wanneer je in een winkel staat en je wilt de echte kleur zien van een kledingstuk, is het beter om even naar buiten te gaan om het in daglicht te bekijken. Daglicht is namelijk een 100% op de Color Renderings Index (CRI), terwijl TL-verlichting meestal tussen de 70% en 80% zit. In dit geval zitten er gaten in het kleurenspectrum, waardoor een kleur uit dat hiaat niet natuurgetrouw waargenomen wordt. Met LED verlichting komt de CRI rond de 97% tot wel 99%, waardoor het makkelijker wordt om kleuren op de juiste manier te zien. Dit kijkt veel prettiger en rustiger.

Daarnaast zorgt de goede verlichting voor meer veiligheid en alertheid op de werkplek. Door verlichting met een hoge CRI te gebruiken, voelt de werkplek prettig aan en worden onveilige situaties sneller opgemerkt. In andere gevallen is het juist fijn om gedimd licht te hebben, waardoor je meer naar de sfeerverlichting gaat. Dankzij de hoge CRI van LED geeft ook gedimd licht een fijne beleving waarbij het licht er gezellig uitziet en tegelijkertijd goed zicht geeft.

Het dimmen van LED verlichting zorgt voor nog meer sfeer

Het gevoel van gezelligheid gaat vaak gepaard met warme verlichting die gedimd is. Zo boots je subtiel de sfeer van een brandend haardvuur of kaarsen na. Het is met LED verlichting ook erg gemakkelijk om deze te dimmen. Het hangt wel af van de soort lamp die is gebruikt, hoeveel lampjes gekoppeld zijn, welke dimmer hierbij past en hoe de dimmer aangestuurd wordt. Er zijn namelijk vier manieren om te dimmen:

  1. Door het voltage dat naar de lamp gaat lager te maken. Zo blijft er gelijkstroom.
  2. Fase-aansnijding. Dit houdt in dat de sinus aan de voorkant wordt afgekapt.
  3. Fase-afsnijding. Hierbij wordt de sinus aan de achterkant afgesneden. Deze methode is gemakkelijker bij grote vermogens.
  4. PWM modulatie. Hierbij wordt er steeds een piek doorgegeven. De sinus blijft hierbij helemaal intact.

Welke manier van dimmen het beste past bij jouw situatie, hangt af van vele factoren. Het belangrijkste is dat het gedimde licht niet gaat flikkeren en dat de lampen niet gaan zoemen. YellowBee adviseert welke manier van dimmen het beste past in jouw situatie.

De ultieme sfeerverlichting: een kroonluchter

In oude gebouwen, monumenten en kerken is het licht vaak erg warm dankzij de kaarsen of gloeilampen met een warme kleur. Vooral in kroonluchters is duidelijk te zien hoe sfeerverlichting op een perfecte manier wordt toegepast. Maar het kan best zijn dat je al in gebouwen geweest bent met kroonluchters waar LED in toegepast is. De Grote Kerk in Apeldoorn is hier een prachtig voorbeeld van. Hier werd een nieuwe kroonluchter gemaakt naar design van kroonluchters die er ooit hebben gehangen. Alle lampen werden met LED gemaakt en het eindresultaat is een sfeervolle lichtbron die de aandacht op een positieve manier trekt.

Ook het DeLaMar Theater in Amsterdam heeft gekozen voor LED verlichting in de kroonluchters. Zo was vooral de lange levensduur van de lampen een pluspunt en dat deze lampen in dezelfde warme kleur als de oude gloeilampen beschikbaar zijn. Uiteindelijk kreeg YellowBee het compliment dat de nieuwe lampen juist een mooier en warmer licht afgeven dan de oude gloeilampen.

LED is duurzaam, sfeervol en vriendelijk voor de energierekening

De mogelijkheden zijn eindeloos en het sfeervol inzetten van LED verlichting is een zeer interessante toepassing. Naast het feit dat LED in elke denkbare kleur en op elke mogelijke sterkte gemaakt kan worden, is het ook zeer milieubewust om LED te gebruiken. Waar gloeilampen vooral een warmtebron waren die toevallig licht gaven, is LED echt een lichtbron die iets warmte afgeeft. Hierdoor wordt de energie veel beter gealloceerd en bespaar je al snel 90% aan energieverbruik. Bovendien gaat een LED lamp veel langer mee dan andere lampen, dus hoeven lampen minder vaak vervangen te worden. Een goede toepassing van LED verlichting kan de sfeer van een ruimte volledig bepalen op de manier die jij wilt.

Informatie aanvragen?

Wilt u meer informatie over onze dienstverlening en/of het leveringsprogramma? Vul dan graag het formulier in.
Ja ik wil meer weten

YellowBee nieuwsbrief

Boeiende cases en nieuws over toepassingen van LED verlichting en Domotica.
Preview & inschrijven

Adresgegevens

YellowBee Nederland
Amersfoortsestraat 61
3769 AE Soesterberg

Telefoon 085-0473727
E-mail: info@yellow-bee.nl

YellowBee bv © 2024. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het beleid t.a.v. privacy en cookies

1
0
0