Waarom domotica slim, handig, veilig en zuinig is

Domotica maakt een gebouw efficiënter en prettig bewoonbaar
In veel huizen, appartementencomplexen en andere gebouwen die op dit moment gebouwd worden, wordt domotica in toenemende mate vanaf het begin van de bouw geïntegreerd. In nieuwbouw is het handig om deze opties in een vroeg stadium te bespreken, zodat er tijdens de bouw rekening gehouden kan worden met eventuele bekabeling voor de toepassingen. Maar, wanneer je in je bestaande bebouwing ook slimme toepassingen wilt integreren, zijn hier zeker mogelijkheden voor. En tegenwoordig is het niet eens nodig om muren open te breken of om kabels te trekken.

Informatie aanvragen?

Wilt u meer informatie over onze dienstverlening en/of het leveringsprogramma? Vul dan graag het formulier in.

Wat is domotica?

Domotica is een relatief nieuwe term die zich vrij vertaalt naar ‘gebouwautomatisering’. Met domotica wordt het mogelijk om verlichting, verwarming en andere elektrische apparaten in gebouwen te bedienen op afstand of om ze slim te maken door voorwaarden te programmeren. Een aantal voorbeelden:

  • Alleen het deel van de parkeergarage helder verlichten dat in gebruik is en de rest zacht verlichten.

  • Met één druk op de knop de kleur van de verlichting aanpassen, afhankelijk van het doel van de ruimte op dat moment.

  • De tint van de verlichting automatisch aanpassen aan de lichtintensiteit buiten.

  • Verwarming of airconditioning aanzetten afhankelijk van de binnen- en buitentemperatuur.

Met deze voorbeelden is duidelijk te zien hoe domotica een gebouw slim maakt, maar het helpt ook met groene doelstellingen, omdat stroom veel efficiënter kan worden ingezet.

Het gevoel van veiligheid wordt verhoogd dankzij domotica

Mensen begeven zich niet graag in donkere ruimtes. Het voelt onveilig omdat je niet alles kan zien en zorgt ervoor dat je snel naar een beter verlichte omgeving wilt gaan. Nu zijn bewegingssensoren voor verlichting al een hele uitkomst, maar het is nog vaak zo ingericht dat bijvoorbeeld de gehele parkeergarage wordt verlicht, terwijl maar in één hoek beweging is. Met domotica kunnen de bewegingssensoren slimmer ingericht worden en sturen deze alleen de lampen aan die op dat moment van belang zijn. Zo zorgt de gerichte verlichting voor een veilig gevoel, terwijl er geen energie verspild wordt.

Een ander voorbeeld is te vinden in domotica voor de huizen of appartementen zelf. Wanneer de bewoner in de nacht wakker wordt van een raar geluid en vermoedt dat er een indringer aan het werk is, kunnen alle lampen in en om huis met één druk op de knop aangezet worden. Als er inderdaad een indringer aanwezig is, zal deze snel vertrekken. Goede verlichting zorgt voor een prettige leefomgeving en dankzij domotica kan deze techniek het gevoel van veiligheid vergroten.

Domotica in bestaande bouw zonder slopen en breken

Voor vrijwel elk gebouw kan domotica een uitkomst bieden. Voor appartementencomplexen is het belangrijk dat de gezamenlijke ruimtes prettig aanvoelen, maar ook dat de kosten van verbruik niet te hoog zijn. Bij monumentale panden is juist de flexibiliteit belangrijk omdat er vandaag een lezing wordt gegeven en morgen een groot feest. Multifunctionaliteit is vooral bij monumentale panden om deze reden een groot aandachtspunt. En bij zorglocaties moet de veiligheid van de bewoners te allen tijde gegarandeerd kunnen worden. Wat de functie van het gebouw ook is en waar de uitdagingen zijn, met domotica zijn er altijd slimme oplossingen te vinden.

Wanneer de mogelijkheden voor domotica zijn uitgezocht, kan het implementeren ervan voor veel eigenaren of beheerders van een gebouw overkomen als een ingrijpende verandering. Gelukkig is het tegenwoordig heel gemakkelijk om domotica te implementeren zonder muren te hoeven openbreken. De slimme kroonsteen* van DigitalSTROM, welke eigenlijk een kleine computer is, wordt gewoon op de bestaande elektriciteitskabels aangesloten. Vervolgens maakt deze contact met een server die acties uitvoert zoals geprogrammeerd op basis van de gestelde voorwaarden. Het hele systeem maakt gebruik van het al bestaande elektriciteitsnetwerk, waardoor slopen en breken niet aan de orde is.

Domotica is aanwezig in vele verschillende toepassingen

Yellowbee heeft al vele monumentale gebouwen, zorginstellingen en appartementencomplexen geholpen met domotica. Zo heeft Yellowbee voor Zienn Opvang en Ondersteuning aanpassingen gedaan in zorginstellingen om ze uiteindelijk geheel zelfvoorzienend qua stroom te kunnen laten worden. Ook in de parkeergarage ‘Hoogakker’ is gekozen voor domotica om delen van de parkeergarage te verlichten op het moment dat het daadwerkelijk nodig is. Uiteindelijk is de energiebesparing op meer dan 80% uitgekomen. Wanneer je wilt weten wat de mogelijkheden van domotica/gebouwautomatisering zijn voor jouw gebouw, neem je contact met ons op. Wij zullen met je meedenken over een slimme inrichting en adviseren over de te nemen stappen.

 

*Een kroonsteen is een blokje waarin elektriciteitsdraden bij elkaar worden gebracht. Normale kroonstenen zijn van kunststof en hebben alleen de functie van het bundelen van de draden zodat deze gemakkelijk in het armatuur worden aangesloten. De digitale kroonsteen van DigitalSTROM heeft een sensor in zich waarmee deze stroom kan meten en data kan doorsturen naar een server. Zo kunnen er slimme oplossingen geprogrammeerd worden in verlichting en andere digitale apparaten.

YellowBee Nederland

Amersfoortsestraat 61
3769 AE Soesterberg

Telefoon 085-0473727
E-mail: info@yellow-bee.nl

Informatie aanvragen?

Wilt u meer informatie over onze dienstverlening en/of het leveringsprogramma? Vul dan graag het formulier in.
Ja ik wil meer weten

YellowBee nieuwsbrief

Boeiende cases en nieuws over toepassingen van LED verlichting en Domotica.
Preview & inschrijven

YellowBee bv © 2024. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het beleid t.a.v. privacy en cookies

1
0
0