Case: Westerdok kiest voor ombouwen armaturen hallen en trappenhuizen

Ronde TL-buizen in Norton armatuur vervangen door LED met bewegingsmelder
Een zeven jaar oud appartementencomplex in Amsterdam aan het IJ moest ronde TL-buizen in Norton armaturen vervangen wegens gebreken. Uiteindelijk werden de armaturen hergebruikt en omgebouwd tot energiezuinige LED armaturen met bewegingsmelders voor extra energiezuinigheid. Deze oplossing werd op maat gemaakt maar is voortaan ook beschikbaar voor andere woongebouwen met vergelijkbare verlichting in hallen, trappenhuizen en portieken.

Informatie aanvragen?

Wilt u meer informatie over onze dienstverlening en/of het leveringsprogramma? Vul dan graag het formulier in.

Zeven jaar oude verlichtingsoplossing in hallen en trappenhuis schiet tekort

Appartementencomplex De Westerdok werd ongeveer zeven jaar geleden opgeleverd (ten tijde van de realisatie van dit project, medio 2016). In de hallen rondom liften en trappenhuis hangen Norton armaturen van een veelgebruikt type (type CVW 1/32 W IND om precies te zijn) met ronde TL buizen (G10q fitting met vier pinnetjes).

Warmte van ballast veroorzaakte problemen

Zeven jaar is niet erg oud voor een goed armatuur, toch waren in dit geval al gebreken geconstateerd. Diverse ballasten (ballast is een elektrisch component, zie ook smoorspoel of voorschakelapparaat) waren stukgegaan. Door de hoge warmteproductie van de ballasten was veel installatiedraad die loopt van van de armatuur naar de 230V lichtpunten aangetast. Over stukken van meer dan 10 CM was vaak al geen kunststof isolatie meer aanwezig. Dit is eigenlijk een gevaarlijke situatie. Zonder de isolerende werking van het kunststof kan kortsluiting (en dus in het ergste geval ook brand) ontstaan.

Ronde TL buizen relatief dure lichtbron

De ronde TL buizen waren door intensief gebruik aan het einde van de levensduur. Door de beperkte levensduur en de vergeleken met modernere alternatieven hoog energieverbruik is een ronde TL-buis een relatief dure lichtbron.

Armaturen behouden

De huismeester Peter Houtkamp had samen met de technische commissie namens de bewoners een aantal eisen op een rij gezet. Men wilde graag de oude armaturen behouden om de investering laag te houden en om te voorkomen dat stuc- en schilderwerk nodig zou zijn na het ophangen van nieuwe armaturen.

Andere eisen waren:

  • lichtkleur 4000 Kelvin
  • voorkeur voor energiezuinig LED
  • bewegingssensoren die de verlichting activeren als er mensen de ruimte betreden

Geen kant en klare oplossing

Tot frustratie van het VVE bestuur kon de fabrikant van de armaturen geen kant en klare oplossing bieden die aansloot bij de eisen. YellowBee heeft de laatste jaren een groot aantal projecten mogen doen met ombouwsets. Daarbij is ook maatwerk mogelijk. In een gesprek met de huismeester en het bestuur is in dit geval gekozen voor een maatwerk oplossing. Daarbij werd een oplossing ontworpen waarbij conform eis de bestaande armaturen konden worden behouden.

LED ingebouwd in de Norton armatuur

De armaturen konden precies passend worden voorzien van een LED ring met LEDs van 4000 Kelvin. Daarbij is een passende voeding gekozen zodat de gewenste lichtopbrengst met minimaal energieverbruik. Ook werd een bewegings’- ofwel aanwezigheidssensor in de armatuur ingebouwd. Op de foto kunt u zien hoe e.e.a. op maat werd bedacht.

Ombouw: compleet nieuw binnenwerk met bewegingsmelder

Om nu alle armaturen snel om te kunnen bouwen is één armatuur meegenomen. Met dit armatuur hebben de engineers van YellowBee een maatwerk oplossing gemaakt voor dit specifieke armatuur.

Alle oude verlichtingscomponenten en bijbehorende elektronica werd daartoe eerst verwijderd. Daarna zijn de ontwerpers van de nieuwe oplossing gaan puzzelen. Eerst is de plaats van de lichtbron gedefinieerd daarna de plaats voor voeding en bewegingsmelder. Mooi is dat de bewegingsmelder beweging ‘ziet’ door de kap van het bestaande armatuur heen. Je ziet aan de buitenkant dus niet dat er een bewegingsmelder in de armatuur zit.

Al gauw bleek dat de beste oplossing zou zijn om met een lasersnijder een ronde schijf te laten maken waar alle componenten en nieuwe elektrische aansluitingen op konden worden gemonteerd. Ook is gekeken hoe deze schijf het snelst kon worden gemonteerd. Dit was op de plaats waar de bestaande schroeven voor de oude ballast zitten.

Productie wat duurder, installatie een stuk goedkoper

Zo werd dus een compleet nieuw binnenwerk ontworpen. Na de fabricage en inkoop van alle componenten hebben we alles in onze fabriek samengesteld. Deze manier van werken maakten het vernieuwde product iets duurder. Dit werd echter ruimschoots gecompenseerd door het gemak van de installatie. Gemakkelijke installatie zorgde voor veel lagere kosten en ook veel minder overlast voor de bewoners.

Minder warmte dus langere levensduur

Interessant is ook dat de  warmte afgifte van LED en driver zeer goed plaatsvindt door de grote metalen schijf (zie foto’s). Dit komt de levensduur van de nieuwe lichtbron ten goede. Daarom geeft YellowBeeook een garantie op dit product van 5 jaar en is de te verwachten levensduur nog een stuk langer.

Eigen ombouw- en montageteams

YellowBee heeft dit project en ook andere LED ombouw projecten met een zelf samengesteld landelijk werkend montageteam geïnstalleerd. We werken met betrouwbare vakmensen die hun vak verstaan en die ook zorgvuldig en netjes werken, met minimale overlast voor bewoners.

Ombouwen en hergebruiken is een kans in woongebouwen

Door onze ervaring met het ombouwen van armaturen in (onder andere) woongebouwen kunnen we putten uit een breed palet aan beproefde oplossingen. In de gevallen dat er nog geen oplossing is gaan we op zoek naar maatwerkoplossingen, waarbij we ons netwerk van betrouwbare leveranciers combineren met eigen deskundigheid. Als gezegd werken we ook met een zelf samengesteld montageteam dat landelijk kan worden ingezet of naar wens uitgebreid.

Intelligente verlichtingsoplossingen (en meer)

YellowBee is in 2016 verrijkt met de activiteiten, contacten en deskundigheid van Zelenko, een bedrijf dat al jaren actief is in de domotica ofwel huisautomatisering. Dat betekent dat verlichting kan worden gecombineerd met slimme, geautomatiseerde oplossingen. Daarmee wordt vaak extra energie bespaard maar ook worden functies toegevoegd als brandmelding en noodverlichting, alarmering en monitoring (veiligheid) en netwerkfuncties (bijv. Wifi).

Heeft u vragen of bent u zelf op zoek naar slimme verlichtingsoplossingen voor een woongebouw, in de zorg of in kantooromgevingen, neem dan contact met ons op, zeker als u oplossingen zoekt waarbij armaturen worden hergebruikt en voorzien van LED.

Meer over ombouwset voor ronde TL buizen

Op deze YellowBee Nederland website elders meer informatie over speciale ombouwsets voor ronde TL buizen, die veel worden toegepast in woongebouwen en kantoren. Zo is er een speciale LED ombouwset voor de veelgebruikte Philips Rotaris met TL5 Circular lamp.

Informatie aanvragen?

Wilt u meer informatie over onze dienstverlening en/of het leveringsprogramma? Vul dan graag het formulier in.
Ja ik wil meer weten

YellowBee nieuwsbrief

Boeiende cases en nieuws over toepassingen van LED verlichting en Domotica.
Preview & inschrijven

Adresgegevens

YellowBee Nederland
Amersfoortsestraat 61
3769 AE Soesterberg

Telefoon 085-0473727
E-mail: info@yellow-bee.nl

YellowBee bv © 2024. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het beleid t.a.v. privacy en cookies

1
0
0