Kansen voor wooncomplexen, appartementen

LED in parkeergarage, entree en algemene ruimte
In veel woongebouwen is winst te behalen met LED verlichting. In parkeergarages, entrees en portieken brandt de verlichting veel omdat dit veiliger is. In entrees en algemene ruimtes zijn armaturen vaak om te bouwen, dan hoeven ze niet te worden vernieuwd. Bij veel branduren en relatief hoge energieprijzen is de terugverdientijd kort, 1 jaar of minder is niet ongebruikelijk.

Informatie aanvragen?

Wilt u meer informatie over onze dienstverlening en/of het leveringsprogramma? Vul dan graag het formulier in.

In woon- en appartementencomplexen komen we vaak de volgende LED kansen tegen.

Entrees, gangen en algemene ruimtes

In algemene ruimtes en gangen van appartementengebouwen en wooncomplexen zie je meestal downlighters, opbouwarmaturen, portiekarmaturen en/of TL-buizen.

In de opbouwarmaturen zitten vaak ronde TL of PL-buizen of E27 gloeilampen. Voor ronde TL en voor portiekarmaturen met 30cm buizen heeft YellowBee speciale ombouwsetjes in het assortiment. Dat betekent dat de oude armatuur niet hoeft te worden vervangen. Dit spaart kosten en is goed voor het milieu omdat minder onnodig afval ontstaat en energieverbruik aanzienlijk daalt. Deze verlichting is op deze manier heel gelijkmatig. Het is prettig licht en het ziet er goed uit.

In entrees van luxe appartementencomplexen hangen lamp vaak op vrij grote hoogte. De lampen branden vaak omdat een goed verlicht entree bijdraagt aan een gevoel van veiligheid en een prettige sfeer. LED lampen hebben een aanzienlijk langere levensduur dan TL of PL en gloeilampen. Met LED zie je vaak dat lampen in plaats van eens per 2 of 3 jaar nog maar eens per 10 of meer jaren onderhoud vragen. Dit geeft enorme besparingen op onderhoudskosten en zorgt voor minder overlast voor bewoners.

Parkeergarage

Veel moderne woongebouwen hebben een parkeergarage. Deze wordt meestal verlicht met TL-buizen, die vaak 24 uur per dag branden. Goede verlichting die altijd brandt is in dit soort ruimtes extra belangrijk voor een gevoel van veiligheid.

Portiek

Verlichting in portieken bestaat vaak uit 30cm buizen of PL verlichting (9 watt). Deze is goed te vervangen door LED verlichting met een veel lager verbruik van 4 of 5 watt. In portieken zie je nog veel gloeilampen met een brede fitting (E27). In dat geval is de besparing van LED nog veel groter, geen 50% maar wel 80 of 90%. Ook in portieken brandt de verlichting veel uren (minimaal 12 branduren per etmaal).

Sterke business case voor LED in appartementengebouwen

In wooncomplexen is de business case voor LED vaak sterk. Zoals hiervoor aangegeven maakt verlichting in parkeergarages en portieken veel branduren, wat begrijpelijk is omdat dat bijdraagt aan een gevoel van veiligheid. Op branduren wil je dus ook niet besparen in appartements- en woongebouwen. De eigenaren van dergelijke wooncomplexen of de verenigingen die de contracten sluiten betalen vaak een relatief hoge energieprijs, omdat het op zich geen grootgebruikers zijn die veel te onderhandelen hebben. Ze betalen vaak prijzen van tussen de € 0,20 en de €0,25 per KWh. Met veel branduren en een hoge energieprijs is de besparing in euro’s bij overstap naar LED meestal aanzienlijk en zijn de investeringen snel terugverdiend, een jaar of korter is normaal.

Informatie aanvragen?

Wilt u meer informatie over onze dienstverlening en/of het leveringsprogramma? Vul dan graag het formulier in.
Ja ik wil meer weten

YellowBee nieuwsbrief

Boeiende cases en nieuws over toepassingen van LED verlichting en Domotica.
Preview & inschrijven

Adresgegevens

YellowBee Nederland
Amersfoortsestraat 61
3769 AE Soesterberg

Telefoon 085-0473727
E-mail: info@yellow-bee.nl

YellowBee bv © 2024. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het beleid t.a.v. privacy en cookies

1
0
0