LED kansen in winkels en showrooms

Halogeen vervangen door LED is snel terugverdiend
In veel winkels en showrooms bestaat een groot deel van de verlichting uit spots. Vaak wordt nog halogeen verlichting gebruikt. Halogeen spots vervangen door LED spots levert gegarandeerd snelle winst want je kunt het zelf doen (geen installateur nodig), je bespaart vanaf het moment van vervanging 80% op het energieverbruik.

Informatie aanvragen?

Wilt u meer informatie over onze dienstverlening en/of het leveringsprogramma? Vul dan graag het formulier in.

Halogeen spots één op één te vervangen (retrofit)

Voor verreweg de meeste halogeen spots bestaat een zogenaamde retrofit LED vervanger. Dat betekent dat je alleen de lamp hoeft te vervangen, deze heeft dezelfde fitting en door de afmetingen past de nieuwe LED lamp in dezelfde armatuur.

Kies de juiste LED spot

Hoe ga je te werk? Eerst haal je de halogeen lamp eruit (brand niet je handen) en je kijkt hoeveel watt de lamp is die je vervangt. Vaak is dat 20, 35 of 50 watt. Dan kijk je naar de fitting. Een spot met de bekende smalle prikkertjes heeft een fitting die wordt aangeduid als GU 5.3. Met de zogenaamde dikke pootjes met een verdikking aan het eind heet GU10, dat is een bajonet sluiting die je draait als je de lamp erin doet of eruit haalt.

Spreidingshoek: smalle, gewone of brede bundel

Op een halogeenlampje staat het wattage, voltage (12v of 230v) en vaak ook de spreidingshoek. De spreidingshoek staat vaak vermeld met een d-tje (van degrees). Een 'normale' spreidingshoek is 36 graden. [dit is wat onze lamp in het A-assortiment ook heeft]. Er zijn ook lampen met een spreidingshoek van 60 graden, 12 graden, 24 graden.

Spotjes met een smalle bundel worden bijvoorbeeld gebruikt in etalages of om iets specifieks uit te lichten. Spots met bredere bundels worden vaak gebruikt in algemene ruimtes waar een gelijkmatige verlichting gewenst is.
Voor alle genoemde spots zijn LED spots die zo in dezelfde armatuur passen, ze hebben dezelfde fitting en de juiste afmetingen en eigenschappen.

Reflectorlampen (AR en PAR)

In winkels (en horeca) zie je vaak ook halogeen reflectorlampen:

  • AR111 lampen met een doorsnede van 111 mm, ze zijn er met een GU10 of een GU5.3 fitting
  • AR70 (doorsnede 70mm), dus een kleinere versie, deze bestaat alleen met bajonetfitting (in dit geval de zogenaamde BA15d fitting)
  • PAR30 lampen met een brede fitting (E27)

Voor al deze reflectorlampen zijn geschikte LED alternatieven die één-op-één de oude vervangen.

Waarom LED boven halogeen en gloeilamp?

De belangrijkste reden om halogeen te willen vervangen is de enorme besparing op energie.
Een halogeenspot van 50 watt is te vervangen door een LED spot van slechts 7watt, een 35 watt halogeen is te vervangen door 5 watt LED en 20 watt door 4 watt.
Showrooms en winkels hebben vaak te maken met 60 - 70 branduren per week, heel wat ondernemers met een winkel of showroom (of een aantal winkels of showrooms) betalen een relatief hoge energieprijs bijv. 0,25 cent/Kwh. In die gevallen is de aanschafprijs van de LED lamp al binnen een jaar terug verdiend.

 

LED kansen in winkels en showrooms

Gezocht op

Rubrieken

Informatie aanvragen?

Wilt u meer informatie over onze dienstverlening en/of het leveringsprogramma? Vul dan graag het formulier in.
Ja ik wil meer weten

YellowBee nieuwsbrief

Boeiende cases en nieuws over toepassingen van LED verlichting en Domotica.
Preview & inschrijven

Adresgegevens

YellowBee Nederland
Amersfoortsestraat 61
3769 AE Soesterberg

Telefoon 085-0473727
E-mail: info@yellow-bee.nl

YellowBee bv © 2024. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het beleid t.a.v. privacy en cookies

1
0
0