LED en domotica kansen in de zorgsector

Licht heeft invloed op welbevinden bewoners en medewerkers
Goede verlichting in zorginstellingen is belangrijk, zowel voor de bewoners als voor de mensen die werkzaam zijn in deze omgeving. Beide groepen hebben een andere lichtbehoefte, maar zijn wel in dezelfde ruimte aanwezig. Dankzij slimme en dynamische LED-verlichting en domotica kan de juiste sfeer op het juiste moment worden bepaald. Dankzij LED wordt er bespaard op de energierekening en zelfs op medicijngebruik.

Informatie aanvragen?

Wilt u meer informatie over onze dienstverlening en/of het leveringsprogramma? Vul dan graag het formulier in.

Verschillende ruimtes in zorgcomplexen

Het komt vaak voor dat een ruimte in een zorgcomplex meerdere doelen dient. Zo is te zien dat in het Zuster Smoldershuis van DeSeizoenen in Overkempe de ruimte vóór een badkamer zowel gebruikt wordt als ‘recovery’ na het badderen als ruimte waar oogmetingen worden gedaan. Wanneer Bartimeus oogmetingen uitvoert, is het belangrijk dat de verlichting helder en wit is; zodra een bewoner uit bad komt, heeft hij of zij juist behoefte aan zachte en warme verlichting.

Dankzij de slimme LED-verlichting kan de intensiteit en de kleur van het licht in een ruimte met één druk op de knop veranderd worden, zelfs door de bewoners zelf. Zo wordt een ruimte multi-inzetbaar en wordt er altijd bespaard op de energierekening, hoe fel of vaak de lampen ook branden. Wanneer het licht is gedimd en de onrustmeter signaleert veel geschreeuw, worden de verzorgers gealarmeerd en gaat de verlichting automatisch op de felste stand.  

Witter of warmer licht

Afhankelijk van de activiteiten in een ruimte, kan de lichtsterkte en -kleur erop aangepast worden. In de gangen, hallen, trappenhuizen en ontvangstruimtes is het prettig wanneer er veel helder licht schijnt. Dit geeft de bewoners een prettig en veilig gevoel. In de gezamenlijke woonruimtes is het juist fijner wanneer er warmer licht is, zodat de bewoners zich thuis voelen.

Dankzij de dynamische verlichting in de gezamenlijke woonkamers, kunnen zelfs de verschillende delen van dezelfde ruimte anders verlicht worden. Wanneer bewoners in de ene hoek willen puzzelen bij fel licht en anderen verderop een film willen kijken met gedimd licht, is dit binnen dezelfde ruimte te realiseren. Bovendien kunnen ook hier de bewoners zelf de lichthoeveelheid aanpassen naar eigen inzicht.

Domotica helpt verzorgers te alarmeren en bewoners gerust te stellen

Het gebeurt in zorginstellingen regelmatig dat dingen anders gaan dan verwacht. Een cliënt plast in bed, probeert zelfstandig uit een stoel te gaan zonder noodzakelijke hulp of ze krijgen een epileptische aanval. In elk van deze voorbeelden is het heel belangrijk dat snel de juiste hulp geboden kan worden. Dankzij domotica worden slimme sensoren geplaatst die de juiste mensen alarmeren zodat deze hulp kunnen bieden.

Zo is het mogelijk om plasmatten onder het beddengoed te plaatsen die het verzorgend personeel signaleren wanneer er een ongelukje is gebeurd. Een onrustmelder gaat af wanneer deze veel gegil of gekrijs detecteert, zodat de verzorgers of zelfs artsen snel ter plaatse kunnen komen. Meer handige hulpmiddelen voor toepassingen in zorginstellingen of extramurale zorg is te vinden onder domotica.

De juiste verlichting kan medicijngebruik verminderen

In zorginstellingen is medicijngebruik aan de orde van de dag en is iedereen erbij gebaat wanneer hierin geminderd kan worden. Door de juiste verlichting op de juiste momenten in te zetten, brengen de bewoners op een natuurlijkere manier hun dagen door.

Helder, wit licht zorgt voor de aanmaak van cortisol en serotonine. Deze hormonen zijn belangrijk om in de ochtend te ontwaken en actiever te gaan worden. Door ‘s ochtends in het zorgcomplex deze lichtinstelling te gebruiken, worden de bewoners op een natuurlijke manier wakker, alsof ze door daglicht zijn ontwaakt. Wanneer in de avond het licht wordt gedimd en een warmere kleur uitstraalt, wordt juist melatonine aangemaakt. Dit staat bekend als het slaaphormoon en kan de bewoners helpen om gemakkelijker in slaap te vallen, zonder gebruik te hoeven maken van kalmeringsmiddelen of slaappillen.

Het binnenshuis nabootsen van een dag en nacht cyclus maakt wonen prettig

Voor de bewoners van een zorginstelling is rust en regelmaat van groot belang. Door de verlichting binnen de muren af te stemmen op een dag- en nachtritme, worden de bewoners zo min mogelijk geremd in hun natuurlijke cyclus.

Maar voor de medewerkers is deze cyclus niet altijd even logisch. Vaak moeten zij in de nacht werken en willen ze hierbij niet in slaap vallen. Daarom schijnt er in dergelijke wachtposten, maar ook in de keukens en andere werkruimtes vaak helder licht. Dankzij dit heldere licht wordt weer cortisol en serotonine aangemaakt, waardoor de medewerkers ook in de nacht productief en alert blijven.

Overstappen naar LED is vaak gemakkelijker dan gedacht

Vaak wordt ten onrechte gedacht dat de overstap van gloeilampen, spaarlampen of halogeen naar LED een te grote investering is, waardoor het te lang duurt voor het zichzelf terugverdient. Het tegendeel is echter waar. YellowBee heeft al vele zorginstellingen mogen begeleiden in de overstap naar LED, waardoor de kennis en expertise in huis is om dit zo moeiteloos te laten verlopen. Bovendien is de terugverdientijd vaak rond de 12 maanden, afhankelijk van de bestaande verlichting en de keuzes die gemaakt worden rondom de nieuwe LED verlichting.

Bovendien hebben we vele ombouwsets ontwikkeld voor de meest gebruikte armaturen in zorgcomplexen. Door gebruik te maken van deze bestaande technologie, is het ombouwen van alle verlichting naar LED gemakkelijk en snel. Bij zorginstelling Overkempe in Olst was de overstap naar LED hierdoor weinig belastend voor de bewoners en medewerkers.

LED en kostenbesparing in de zorg

LED-verlichting zorgt in elk zorgcomplex voor een besparing van de energierekening. Afhankelijk van de initieel gebruikte verlichting, kan de besparing wel oplopen tot 95% op de verlichting. Zeker wanneer in combinatie met LED-verlichting ook slimme sensoren zijn geplaatst of wanneer de lampen ook gedimd kunnen worden.

Naast deze besparingen op het energieverbruik, kan er ook veel geld bespaard worden in facilitair management. De LED-lampen hebben een veel langere levensduur dan gloeilampen, spaarlampen of halogeenlampen, waardoor er veel minder vaak onderhoud gepleegd hoeft te worden. Prettig voor de bewoners en voor de portemonnee.

Dankzij de LED-verlichting wordt het gemakkelijker om een dag- en nachtcyclus na te bootsen in een gebouw, waardoor de bewoners een natuurlijker ritme aanhouden. Overdag zijn ze actiever waardoor ze in de nacht beter kunnen inslapen. Dit kan zorgen voor een verminderd medicijngebruik en een verhoging van het woonplezier. Op deze manier kan dus ook indirect kosten worden bespaard dankzij LED-verlichting.

Lichtplan voor oplossingen op maat in de zorgsector

Voorbeelden van dynamische verlichting in de zorg heeft YellowBee volop. Zo zijn er LED-lichtpanelen beschikbaar in verschillende afmetingen met wisselende lichtkleuren. Deze zijn speciaal ontwikkeld voor systeemplafonds, zodat deze in vrijwel alle gebouwen te gebruiken zijn. Het is ook mogelijk om deze LED panelen te koppelen aan drivers, zodat de lichtsterkte traploos bepaald kan worden. Onderaan dit document vindt u een aantal voorbeelden van de dynamische verlichting.

Heeft u vragen over de toepassingen van LED en domotica in uw zorginstelling? Of wilt u weten welke oplossingen YellowBee kan bieden? Neem dan alstublieft contact op met YellowBee en vraag naar Toon Stappers.

 

YellowBee Nederland

Amersfoortsestraat 61
3769 AE Soesterberg

Telefoon 085-0473727
E-mail: info@yellow-bee.nl

Informatie aanvragen?

Wilt u meer informatie over onze dienstverlening en/of het leveringsprogramma? Vul dan graag het formulier in.
Ja ik wil meer weten

YellowBee nieuwsbrief

Boeiende cases en nieuws over toepassingen van LED verlichting en Domotica.
Preview & inschrijven

YellowBee bv © 2024. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het beleid t.a.v. privacy en cookies

1
0
0